Frankrijk oogst minder tarwe door hevige regenval
Frankrijk verwacht dat de oogst van zachte tarwe dit jaar zal afnemen tot het laagste niveau in vier jaar. De grootste landbouwproducent van Europa kampt vooral met buitensporige regenval die de vooruitzichten voor de oogst schaadt.
De voorspellingen voor de tarweoogst in Frankrijk waren de afgelopen maanden al naar beneden bijgesteld door de onophoudelijke regenval en het gebrek aan zonneschijn. Ook werken de milde temperaturen ziektes in de hand. Zachte tarwe wordt gebruikt voor het maken van koek, ontbijtgranen en veevoer. Harde tarwe wordt gebruikt voor pasta, brood, bulgur en couscous.
Tarweproductie daalt mogelijk met 15,4%
Volgens gegevens van het Franse ministerie van Landbouw daalt de tarweproductie dit jaar naar verwachting met 15,4% tot 29,7 miljoen ton. Dat is ruim 14% minder dan het vijfjarige gemiddelde. Voorjaarstarwe is hier slechts goed voor 215.000 ton. De agrarische infodienst Agreste tekent aan dat alle cijfers nog kunnen veranderen naarmate de oogst verder voortschrijdt.
“In twintig jaar tijd hebben slechts twee andere oogsten de 30 miljoen ton niet overschreden, die in 2016 en 2020”, aldus het ministerie. De schatting, die waarschijnlijk nog verandert naarmate de oogst vordert, komt in de buurt van de productie van zo’n 29,2 miljoen ton in 2020.
Gerst, koolzaad en korrelmais
Aan gerst wordt volgens de huidige verwachting 11,3 miljoen ton van het veld gehaald, dat is dan 8% minder dan vorig seizoen. Tegenover een daling met ruim 17% naar 8 miljoen ton bij wintergerst staat een toename met 26% naar bijna 3,3 miljoen ton bij in het voorjaar ingezaaide gerst. Bij durum tarwe komt de totale productie uit op een geschatte 1,3 miljoen ton, vrijwel evenveel als vorig jaar. Tegenover een daling met 10% bij wintergewas staat een toename met 368% naar een nog altijd bescheiden 168.000 ton bij durum tarwe uit het voorjaar.
Ook bij koolzaad en eiwithoudende gewassen is, vanwege de slechte weersomstandigheden van de laatste maanden, sprake van lagere opbrengsten in Frankrijk. Zo wordt de opbrengst aan koolzaad geraamd op ruim 3,9 miljoen ton, 7,7% minder dan in 2023, maar nog wel ruim 4% boven het vijfjaarlijks gemiddelde. De oogst aan eiwithoudende gewassen komt met 711.000 ton ruim 20% lager uit dan vorig seizoen.
Agreste geeft verder aan dat het areaal korrelmais dit jaar met 1,6 miljoen hectare 20% groter is dan in 2023. De statistiekdienst heeft dat cijfer recent ook flink naar boven bijgesteld. Verder komt het areaal suikerbieten uit op 411.000 hectare, ruim 8% meer dan in het vorige seizoen.
De daling van de productie zou de export van Frankrijk, dat veel tarwe verkoopt aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten, kunnen beperken. Ook komt de tegenvallende Franse oogst op een moment dat het slechte weer ook de oogsten van andere grote exporteurs zoals Rusland heeft aangetast. De Amerikaanse overheid verwacht dan ook dat de wereldwijde voorraden het laagste niveau in negen jaar zullen bereiken.
Wateroverlast in landbouwgebieden
Volgens Meteo France was dit voorjaar het op drie na natste voorjaar ooit in Frankrijk. Dit leidde tot overstromingen en aardverschuivingen in het hele land, ook in landbouwgebieden. In juni steeg de regenval met 20 procent. Overmatige regen, vooral vlak voor het begin van de oogst in juli, kan de kwaliteit van tarwe aantasten en gewassen vatbaarder maken voor schimmelziekten.
Een deel van de schade is nu al zichtbaar. Volgens gegevens van het ministerie van Landbouw werd op 1 juli slechts 58% van de Franse zachte tarweoogst als goed of zeer goed beoordeeld, ruim onder het niveau van 81% van vorig jaar.
Mede-auteur: ANP
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.