Op 22 juni dorst Stefan de Jager uit het Zeeuwse Nieuwdorp ongeveer een hectare hardzwenk van het ras Hardtop voor Barenbrug. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Foto’s | Vroeg graszaad dorsen

Graszaad dorsen rond de langste dag is vroeg. Het betreft uiteraard wel de vroege soorten. Door goede groei en oogstomstandigheden liggen de opbrengsten op een hoog niveau.

De omstandigheden tijdens de bloei waren goed en enkele dagen na het maaien kon al gedorst worden. Dat beperkte het zaadverlies tot een minimum.

Links naast deze hardzwenk heeft De Jager nog een perceel roodzwenk die als het weer het toelaat ook op korte termijn geoogst kan worden.

De volgende dag, de laatste droge dag voor een weersomslag, kan Pieter de Visser uit Lewedorp zijn 4 hectare veldbeemd van het Barenbrugras Barclaren dorsen.

Na elke omgang wordt de tank geleegd ruim voordat die vol is.

Dat gaat niet vanzelf. Doordat het zaad en kaf sterk in elkaar klit moet het product in de tank naar de vijzel worden gevorkt.

De zwaden hebben ongeveer 3 dagen liggen drogen en worden nu moeiteloos door het raapbord opgepakt.

Door het drogende weer zal het vochtpercentage waarschijnlijk niet boven de 12% uit komen. Door goede bestuiving en nauwelijks zaadverlies door de korte veldperiode zal de kilo-opbrengst zeker niet tegenvallen.

Beheer
WP Admin