De Nederlandse waterschappen vingen in 2023 fors meer muskus- en beverratten door hoogwater, dat zorgde voor extra instroom vanuit Duitsland. Foto: Waterschap Rivierenland AlgemeenNieuws

Fors meer muskus- en beverratten gevangen door hoogwater

De Nederlandse waterschappen hebben vorig jaar fors meer muskus- en beverratten gevangen. Ze spoorden ruim 65.000 muskusratten op, een stijging van 29%. Bij de beverratten steeg het aantal gevangen dieren met 13% tot meer dan 1.860, meldt de Unie van Waterschappen (UvW).

Volgens de unie droegen de hoge waterstanden in de winter en het voorjaar sterk bij aan de toename van gevangen muskus- en beverratten. Vooral vanuit Duitsland stroomden meer knaagdieren binnen. Door het hoge water konden ze hun holen niet bereiken en zochten ze stroomafwaarts in Nederland vaste grond. De waterschappen vingen de meeste dieren in het grensgebied, aldus de UvW.

Muskus- en beverratten worden opgespoord, omdat ze schade aan dijken en waterwegen veroorzaken door het graven van holen en gangen. Hierdoor kunnen dijken en kades verzakken en in het ergste geval doorbreken. Daarnaast zijn de knaagdieren invasieve soorten, die van nature niet in Nederland voorkomen. Ze vormen een bedreiging voor de biodiversiteit, stelt de Unie van Waterschappen.

De beverrat komt in Nederland bijna niet meer voor. Ruim 95% van de vangsten vindt nu langs de grens met Duitsland plaats, aldus de unie. De waterschappen streven ernaar dat de muskusrat in 2034 vrijwel volledig is verdwenen uit Nederland. Dit wordt bereikt als in het binnenland minder dan 500 muskusratten per jaar worden gevangen.

Muskus- en/of beverratten gezien? Meld dit bij muskusrattenbestrijding.nl.

EU-afspraken bestrijding muskus- en beverratten

“Europese afspraken over professionele bestrijding van muskus- en beverratten komen helaas nog onvoldoende van de grond”, zegt UvW-bestuurder Vincent Lokin. “De instroom vanuit het buitenland door hoogwater toont aan dat dit voor Nederland erg belangrijk is. De waterschappen willen zowel landelijk als regionaal inzetten op intensievere grensoverschrijdende samenwerking.”

De muskusrat is een uitheemse diersoort, die door menselijk handelen in Nederland terechtkwam. De dieren hebben nauwelijks natuurlijke vijanden.