De streefwaarden moeten leiden meer focus en sturing bij opfokgelten - Foto: Bert Jansen VarkensNieuws

ForFarmers bepaalt streefwaarden ideale opfokgelt

Het optimale moment om gelten te insemineren is op een leeftijd van 255 dagen, een gewicht van 170 kilo en met 13 millimeter spek.

Dat heeft ForFarmers bepaald aan de hand van gegevens uit het eigen administratiesysteem Agroscoop. Daarvoor is de data van 40 bedrijven met in totaal 30.000 zeugen over de eerste vier worpen door een data-expert geanalyseerd. De waarden zijn voor de twee gebruikte genetica, TN70 en Danbred, nagenoeg gelijk. Afwijken van deze optimale streefwaarden gaf op de bedrijven uit de analyse minder biggen.

Meer focus en sturing bij opfokgelten

Het nieuwe kengetal ‘totaal aantal geboren biggen over de eerste vier worpen’ omvat de productie van de zeug in combinatie met de levensduur. Van de zeugen in het onderzoek zijn ook de leeftijd, gewicht en spekdikte op moment van inseminatie als opfokgelt bekend. Al deze data is geanalyseerd en zo is gekomen tot de optimale streefwaarden. Dat moet leiden meer focus en sturing bij opfokgelten, waardoor de toekomstige zeugenstapel beter presteert met minder vervanging.

De introductie van de streefwaarden past binnen de focus op zeugen van ForFarmers binnen het themajaar Zeug&Zo in 2022. Zo wil het bedrijf het voer beter aanpassen aan de eisen van de genetica. Ook is een scorekaart voor opfokgelten in de maak met managementaspecten.

De ontwikkeling en ontsluiting van data staat voor de varkenshouderij nog aan het begin, maar wordt wel steeds belangrijker binnen de bedrijfsvoering en de keten. Daarom gaat Boerderij dit thema nadrukkelijk volgen. Mail vragen, tips of voorstellen over dit onderwerp naar anne-marie.van.der.linde@misset.com

Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief varkensdata en ontvang de meest relevante artikelen periodiek in jouw mailbox
Beheer
WP Admin