PluimveeNieuws

Fokbedrijf Hendrix Genetics verwacht omzetverdubbeling

Boxmeer – Hendrix Genetics, een van ’s werelds grootste (pluimvee)fokbedrijven, verwacht de omzet binnen vijf jaar te kunnen verdubbelen tot €600 miljoen. Met een nieuwe aandeelhouder aan boord, NPM Capital, mikt het familiebedrijf op een groeispurt.

“We zijn klaar voor de verdere consolidatie van de sector”, zegt president Thijs Hendrix in een gesprek met het Financieel Dagblad (FD). Hendrix Genetics heeft al een indrukwekkende groeispurt achter de rug. Het bedrijf groeide de afgelopen tien jaar van 50 naar 2.500 werknemers, mede dankzij een vijftiental overnames.

Aandelenplan

Deze maand verwierf NPM Capital, onderdeel van SHV Holdings, via een aandelenemissie en een herschikking van bestaande aandeelhouders bijna een kwart van de aandelen. De overige stukken zijn in handen van de familie Hendrix, die nu 56 procent heeft, een Franse investeerder en ceo Antoon van den Berg. Daarnaast wordt nog gewerkt aan een aandelenplan voor zo’n honderd managers van het fokbedrijf.

Internationaal goede kansen

Volgens president Hendrix, de ambassadeur van het bedrijf, liggen er internationaal goede kansen voor het fokbedrijf. Omdat de wereldbevolking blijft groeien, zal ook de vraag naar kippen, eieren, varkens en kweekvis stijgen. Op korte termijn liggen er voor Hendrix Genetics grote kansen in Rusland, dat zelfvoorzienend wil worden in agrarische producten, en in Noord- en Zuid-Amerika en Azië. In die context zal de omzet door autonome groei en overnames klimmen van €390 miljoen dit jaar, waarvan het grootste deel in Frankrijk, de VS en Canada, naar €600 mln in 2020, voorspelt de directie. De nettowinst zal verdrievoudigen naar een niveau van circa € 45 mln.

15 procent van de omzet in onderzoek

Hendrix Genetics levert dieren en eieren voor fokdoeleinden, en software voor fokprogramma’s. Het bedrijf steekt jaarlijks 15 procent van de omzet, bijna € 60 miljoen, in onderzoek. Het onderzoek van de circa tweehonderd R&D-specialisten richt zich op vijf kerngebieden: kalkoenen, legpluimvee, traditioneel pluimvee, varkens en aquacultuur.

Concurrentie

Internationaal gezien is EW Group de grote rivaal. De Duitsers zijn marktleider in enkele sectoren. In kalkoen en legkippen zijn beide bedrijven ongeveer even groot.

Beheer
WP Admin