AlgemeenNieuws

Flinke klappen John Deere in Rusland

Walldorf – Ekotechnika, de holding achter de grootste John Deere-dealer in Rusland, blikt terug op een slecht jaar.

De omzet daalde 18,8 procent tot €172,5 miljoen. Het bedrijf kwam mede door €8,9 miljoen aan afschrijvingen uit op een verlies van €21,1 miljoen. Een jaar eerder was het verlies nog beperkt tot €700.000. De bekende agro-investeerder Stefan Dürr keert vanwege de crisis terug aan het roer.

Ekotechnika is het bedrijf achter EkoNiva-Technika, dat goed is voor meer dan een kwart van alle John Deere machines die in Rusland worden verkocht.  Daarnaast is de onderneming dealer van onder meer GEA, JCB, Väderstad, Grimme, Poettinger en de ploegspecialist Lemken. Het bedrijf is actief in Midden-Rusland, Siberië en Dhet Chernozem of “zwarte aarde”-regio. Ekotechnika noemt twee belangrijke oorzaken voor de slechte cijfers: de koersval van de roebel en een “massieve” toename van financieringskosten.

Ekotechnika ziet zich genoodzaakt haar financiële structuur te wijzigen. Het bedrijf wil zichzelf omvormen van een ‘GmbH’ met obligatiehouders naar een naamloze vennootschap. Doel is door het uitgeven van nieuwe aandelen het eigen vermogen versterken. Voorstel is obligatiehouders voor schuldpapier met een waarde van €1.000 25,65 nieuwe aandelen te bieden. Obligatiehouders die hun obligaties niet zo willen omzetten, zullen de betreffende aandelen zo goed mogelijk tot waarde worden gebracht en de opbrengst worden uitgekeerd aan de betreffende obligatiehouder.

Om de herstructurering in goede banen te laten verlopen, keert grondlegger en de grootste obligatiehouder Stefan Dürr terug aan het hoofd van de onderneming, ten koste van Olga Ohly.