Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Flevoland begint voorzichtig aan voorjaarswerk

De eerste suikerbieten en uien zitten er al in, maar het zaaien van suikerbieten en uien zet in Flevoland nog niet echt door. De late vorst heeft de structuur van de grond goed gedaan, de meeste percelen hebben echter nog geen kans gekregen voldoende op te drogen.

 • Anton Colijn, werkzaam voor vof Scholtens uit Marknesse, heeft al bijna 15 hectare suikerbieten gezaaid van het ras Florena KWS. - Foto's: Sytze Bakker

  Anton Colijn, werkzaam voor vof Scholtens uit Marknesse, heeft al bijna 15 hectare suikerbieten gezaaid van het ras Florena KWS. – Foto’s: Sytze Bakker

 • Het zaaien met de Accord gaat mooi op de gedieploegde grond. Ko Scholtens wil vroeg zaaien om zo veel mogelijk groeidagen te benutten. Het vorstrisico is bij later zaaien niet kleiner.

  Het zaaien met de Accord gaat mooi op de gedieploegde grond. Ko Scholtens wil vroeg zaaien om zo veel mogelijk groeidagen te benutten. Het vorstrisico is bij later zaaien niet kleiner.

 • Het zaad komt er mooi in. Scholtens teelt dit jaar 30 hectare suikerbieten.

  Het zaad komt er mooi in. Scholtens teelt dit jaar 30 hectare suikerbieten.

 • Het land wordt door Martin Pit klaargelegd met een John Deere R 6130. Voorop hangt een Franquet-spiraalrol met eg en achterop de trekker een Cultirol met eg.

  Het land wordt door Martin Pit klaargelegd met een John Deere R 6130. Voorop hangt een Franquet-spiraalrol met eg en achterop de trekker een Cultirol met eg.

 • Ondernemen op de Nageler kavel 'Lonk' is een project van de Warmonderhof uit Dronten dat elk jaar door 2 of 3 studenten wordt gedaan. Nu zijn dat Kelvin van Diepen, Elies Platerink en Noah van Westrenen. Lonk is biologisch-dynamisch met een oppervlakte van 18 hectare.

  Ondernemen op de Nageler kavel ‘Lonk’ is een project van de Warmonderhof uit Dronten dat elk jaar door 2 of 3 studenten wordt gedaan. Nu zijn dat Kelvin van Diepen, Elies Platerink en Noah van Westrenen. Lonk is biologisch-dynamisch met een oppervlakte van 18 hectare.

 • Het bedrijf heeft een 1 op 6-teelt waarvan deze 3 hectare wordt ingezaaid met zomertarwe. Een dag eerder is er 15 ton potstalmest (koeien) per hectare uitgereden en ondergewerkt met een schijveneg. “We telen dit seizoen industriepeen, oranje pompoen, zomertarwe, gras/klaver, erwten en aardappelen,” vertellen de studenten.

  Het bedrijf heeft een 1 op 6-teelt waarvan deze 3 hectare wordt ingezaaid met zomertarwe. Een dag eerder is er 15 ton potstalmest (koeien) per hectare uitgereden en ondergewerkt met een schijveneg. “We telen dit seizoen industriepeen, oranje pompoen, zomertarwe, gras/klaver, erwten en aardappelen,” vertellen de studenten.

 • Er is gekozen voor baktarwe van het ras Lennox dat vroeg gezaaid kan worden. Eerst is het land klaargelegd in stroken van 3 meter. Daarna worden de tussenliggende banen tegelijk met het zaaien op 6 meter klaargelegd.

  Er is gekozen voor baktarwe van het ras Lennox dat vroeg gezaaid kan worden. Eerst is het land klaargelegd in stroken van 3 meter. Daarna worden de tussenliggende banen tegelijk met het zaaien op 6 meter klaargelegd.

 • Na een baan zaaien controleren hoe het gaat. De studenten moeten alles zelf regelen. Ze maken gebruik van het machinepark van hun begeleider Joost van Strien.

  Na een baan zaaien controleren hoe het gaat. De studenten moeten alles zelf regelen. Ze maken gebruik van het machinepark van hun begeleider Joost van Strien.

 • Op een bewolkte dag zaait loonbedrijf Heyboer zaaiuien bij Jaco Mul in Biddinghuizen. Het perceel is 20 jaar geleden diepgeploegd. De lichte plekken zijn meer zanderig. Na de eerste vorst, 3 weken geleden, is het perceel klaargelegd.

  Op een bewolkte dag zaait loonbedrijf Heyboer zaaiuien bij Jaco Mul in Biddinghuizen. Het perceel is 20 jaar geleden diepgeploegd. De lichte plekken zijn meer zanderig. Na de eerste vorst, 3 weken geleden, is het perceel klaargelegd.

 • Mul teelt op dit perceel twee rassen: Rosanna, een roze ui, en Red Ray F1, een rode ui.

  Mul teelt op dit perceel twee rassen: Rosanna, een roze ui, en Red Ray F1, een rode ui.

 • Zoon Jeffrey Mul studeert nog aan de has in Dronten en vult hier de zaaimachine bij.

  Zoon Jeffrey Mul studeert nog aan de has in Dronten en vult hier de zaaimachine bij.

 • De uien komen er mooi in.

  De uien komen er mooi in.

 • Het perceel uien is tijdens het zaaien bemest met 30 liter vloeibare Powerstart per hectare.

  Het perceel uien is tijdens het zaaien bemest met 30 liter vloeibare Powerstart per hectare.

 • Bij Jan van Leeuwen in Biddinghuizen zaait Heyboer 3,4 hectare peen.

  Bij Jan van Leeuwen in Biddinghuizen zaait Heyboer 3,4 hectare peen.

 • Na het ruggentrekken viel er nog 5 millimeter water, waardoor de ruggen mooi vochtig zijn geworden. Sinds een jaar of 6 ploegt Van Leeuwen niet meer. Zo houdt hij de organische stof boven in de bouwvoor.

  Na het ruggentrekken viel er nog 5 millimeter water, waardoor de ruggen mooi vochtig zijn geworden. Sinds een jaar of 6 ploegt Van Leeuwen niet meer. Zo houdt hij de organische stof boven in de bouwvoor.

 • Van Leeuwen zaait 1,6 miljoen zaden per hectare van het ras Nerac F1. Het zaad is met insecticide gecoat. Tevens past hij 10 kilo Vydate 10G toe tegen de vrijlevende aaltjes.

  Van Leeuwen zaait 1,6 miljoen zaden per hectare van het ras Nerac F1. Het zaad is met insecticide gecoat. Tevens past hij 10 kilo Vydate 10G toe tegen de vrijlevende aaltjes.

Een overzicht van de prijzen voor uien vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin