Foto's: Roel Dijkstra Fotografie BoerenlevenAchtergrond

‘Fiat-trekkers laten je niet staan’

Dick Emmerzael in Hellevoetsluis (Z.-H.) raakte in de jaren zeventig verknocht aan Fiat-trekkers. De Fiat-fanaat heeft nu zeven oldtimers, die hij zelf opknapt. De 750 is zijn favoriet.

Dick Emmerzael: “De eerste Fiat werd op 7 maart 1975 bij ons afgeleverd. Ik zie het nog voor me. Het was een Fiat 850. In de jaren daarvoor hadden we altijd Massey Ferguson-trekkers op ons bedrijf.

tekst gaat onder foto verder

Op 1 april 2022 stopte Dick Emmerzael (68) met zijn loonwerkbedrijf in Hellevoetsluis (Z-H). De afgelopen maanden ging hij voor ‘boeren, burgers en buitenlui’ nog wel veel met de maaikorf op pad. Emmerzael combineerde de loonwerktak tot eind jaren ’90 met een akkerbouwbedrijf. Het bouwplan bestond uit aardappelen, winterpeen en knolselderij. Met zijn loonwerkbedrijf was Emmerzael 18 jaar actief op de Maasvlakte. Op het hoogtepunt had hij 20 man in dienst. -
Op 1 april 2022 stopte Dick Emmerzael (68) met zijn loonwerkbedrijf in Hellevoetsluis (Z-H). De afgelopen maanden ging hij voor ‘boeren, burgers en buitenlui’ nog wel veel met de maaikorf op pad. Emmerzael combineerde de loonwerktak tot eind jaren ’90 met een akkerbouwbedrijf. Het bouwplan bestond uit aardappelen, winterpeen en knolselderij. Met zijn loonwerkbedrijf was Emmerzael 18 jaar actief op de Maasvlakte. Op het hoogtepunt had hij 20 man in dienst. –

Overstap naar Fiat-trekkers

In het extreem natte najaar van 1974 kregen we de suikerbieten niet van het land. We werden geholpen door loonwerkers uit Flevoland, die veelal met Fiat werkten. Wij kozen daarna ook voor zwaardere Fiat-trekkers. Daarna hebben we nooit meer een ander merk gehad. Fiat-trekkers zijn robuust en laten je niet staan. Ze zijn gewoon goed. In 1975 en vooral 1976 was het extreem droog. Terwijl andere trekkers tijdens het beregenen stilvielen, liepen onze Fiats niet warm.

Ik weet nog dat we vroeger lachten om de Italiaanse trekkers. ‘Dat kan niet veel wezen’, zo dachten we. Daar ben ik wel van teruggekomen.

Als loonwerker was ik altijd druk. Vaak was ik zeven dagen per week onderweg. In oktober 2010 werd ik getroffen door een hartinfarct. M’n vrouw Ingrid vond het toen tijd dat ik het wat rustiger aan ging doen. ‘Zoek een hobby’, zo zei ze tegen me. Dat is het opknappen van Fiat-oldtimers geworden.

Op dit moment heb ik zeven Fiat-trekkers. De 750 uit 1974 is mij het meest dierbaar. In de jaren zeventig hebben we dit type ook een jaar of acht gehad, vandaar. Ik heb deze 750 in 2015 gekocht in Oude-Tonge, op Goeree-Overflakkee. Het is een 4-cilinder, met een langeslagmotor. Ik heb hem helemaal zelf gerestaureerd. Daar ben ik anderhalf jaar lang heel secuur mee bezig geweest. Op dit moment ben ik bezig met het opknappen van de 415 en de 231.”

Reacties

Beheer
WP Admin