Foto: ANP AlgemeenNieuws

FDF schort harde acties op, wil dat kabinet vol inzet op innovatie

FDF-voorman Mark van den Oever doet een handreiking naar zijn naamgenoot premier Rutte en schort voorlopig de ‘harde acties’ van FDF op. Hij doet dit, in de hoop dat het kabinet aan de slag gaat met innovatieve oplossingen om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Dat vertelt voorman Mark van den Oever in een vlog aan zijn achterban. Hij verwijst naar een rapport van marien hoogleraar Han Lindeboom. Daarin worden negen maatregelen voorgesteld op boerenbedrijven, waarmee volgens hun berekeningen de stikstofdoelen gehaald kunnen worden, terwijl de omvang van de veestapel hetzelfde blijft.

Maatregelen

Dit zijn maatregelen als een hoger aandeel ‘bestendig eiwit’ in veevoer te geven aan koeien, waardoor de stikstofefficiëntie en dus de verliezen minder worden. Of het aanzuren van mest of juist strippen van ammoniak uit digestaat. Ook het scheiden van mest en urine in de stal wordt genoemd, net als het verdund uitrijden van mest.

Van den Oever kondigde na het gesprek met Remkes aan dat er ‘nog hardere acties’ zouden komen. De boerenorganisaties waren teleurgesteld in de ruimte die het kabinet bood aan de clubs die zich lieten vertegenwoordigen door LTO.

Omgekeerde vlaggen

FDF en actieboeren blijven wel actief in het ophangen van omgekeerde vlaggen aan eigen boerderijen. Ook gaan publieksvriendelijke acties volgens Van den Oever door, zoals de aangekondigde protesten bij de wielerwedstrijd Vuelta a España, die volgende week in Nederland start.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

Beheer
WP Admin