Boeren verzamelden zich bij de afgebrande varkensstal in Nederweert. In het centrum van het Limburgse dorp verzamelden zich enkele tientallen activisten van Animal Rights om de 4.700 omgekomen varkens te herdenken. - Foto: ANP AlgemeenColumn

‘FDF schermt terecht boerengezin af’

Het is het schrikbeeld van iedere boer: je stal brandt af. Je dieren komen om. Dat was het geval in Nederweert, waar 4.600 varkens omkwamen na een brand. Je ziet het voor je. In korte tijd brandt je levenswerk af en je staat tussen de kadavers van de omgekomen dieren. Dat doet immens pijn. Voor het hele gezin. Je bent verslagen.

En dan komt het bericht van Animal Rights, een extremistische actiegroep. Ze willen een wake op je erf gaan houden om de dode dieren te herdenken. Dat is zout strooien in de wonden van het verslagen gezin van de boer. Hoe smakeloos. Geen enkel mededogen met de boer en zijn naasten.

Dan begrijp ik de actie van FDF volledig. Voorzitter Mark van den Oever kondigde aan dat de actievoerders de kans niet zouden krijgen op het erf te demonstreren. Daar gingen de leden van FDF met behulp van trekkers voor zorgen.

Terechte actie FDF

En zo is het gegaan. De wake werd verplaatst van de afgebrande boerderij naar het dorpsplein. FDF zorgde ervoor dat niemand in de buurt kon komen van de zwaar getroffen boerenfamilie.

Een terechte actie. In de regel ben ik geen voorstander van het inzetten van machtige trekkers om je gelijk te halen. We hebben daar ook nog maar heel weinig resultaat van gezien. Alleen naamsbekendheid, maar daar schieten we weinig mee op.

Lees ook: FDF wil tegendemo bij Animal Rights

‘Gevoelloos’

Maar nu was de actie passend. “Het is gevoelloos wat die mensen van Animal Rights doen”, vindt Hanna. “Het is vreselijk dat er zoveel varkens levend verbranden. Dat de activisten daar een wake voor houden, begrijpelijk. En er zijn te vaak stalbranden. Er moet alles aan gedaan worden om dat te voorkomen. Maar de boer en zijn gezin moeten als het toch gebeurt niet gekwetst worden door activisten. Die krijgen al genoeg leed voor de kiezen. En als de activisten dat nog niet wisten: een boer houdt van zijn dieren”.

Niet op het erf van de boer

De spijker op zijn kop. Daarom is het goed dat FDF de nek uitstak om de kwetsende wake op het erf te voorkomen. Dat moeten ze blijven doen. Een wake voor de verbrande dieren, best, maar niet op het erf van de getroffen boer.

Reacties

  1. Ten eerste is Animal Rights geen “extremistische organisatie”, maar en volkomen legale stichting waar je het mee eens of oneens kan zijn. Ten tweede is nooit zelfs maar de wens uitgesproken om op “het erf” van de boer te demonstreren.

  2. Die dieractivisten lopen harder weg voor een paar potige boeren als voor die slappe politie die alleen maar komt vragen of ze a.u.b. weg gaan en verder niks doet.Een paar zware trekkers van 150 pk op de dam en er komt niemand meer op het erf van die boer.

  3. Hier is FDF ooit, na de stalbezetting 13 mei 2019 door dierenextremisten te Boxtel, voor opgericht als Facebookgroep als een soort boerenburgerwacht, zoals er buurtapps zijn, om elkaar te waarschuwen en evt. bij elkaar te waken. FDF was dus bij de kern waarvoor ze is opgericht.

  4. Een erf is geen openbaar terrein en mag niet zonder toestemming betreden worden. Je kunt dit juridisch nog versterken door er een bordje voor te plaatsen met “verboden toegang”. Eventueel kan de politie worden ingeschakeld om overtreders de toegang te beletten.

    1. @Bennie. Bij ons is de max snelheid 60km per uur. Maar 90% rijdt VEEL sneller omdat de politie niks doet. Je kunt er 100 bordjes “verboden toegang” neer hangen maar daar trekken de dierenactivisten zich niks van aan. En als je denkt voor zo iets de politie in te schakelen dan zijn ze ergens anders bezig met hogere prioriteit. Je reactie is goed bedoelt en zo zou het moeten zijn. De praktijk is helaas heel anders

Beheer
WP Admin