Foto: ANP PluimveeNieuws

FAVV: opnieuw bedrijven in België op slot door fipronil

In België zijn zeven oorspronkelijk niet van fipronil verdachte pluimveebedrijven geblokkeerd.

Op deze bedrijven zijn toch ‘zeer lage’ concentraties fipronil aangetroffen, al blijven die ver onder de Europese grenswaarde. Dat blijk uit onderzoek van het Belgische voedselagentschap FAVV.

De fipronil op deze zeven bedrijven kwam aan het licht door een aanvullend FAVV-onderzoek naar niet-verdachte pluimveebedrijven. Dat werd gedaan nadat de eerste verdachte bedrijven geblokkeerd waren. De aanvullende monsters werden afgenomen in 266 stallen bij 178 bedrijven die op basis van het gerechtelijke onderzoek niet verdacht werden.

Eieren uit handel genomen

De eieren van de zeven bedrijven zijn inmiddels uit de handel genomen en vernietigd, meldt FAVV. Op dit moment zijn in België nog 28 pluimveebedrijven vanwege fipronil geblokkeerd. Daaronder zijn 22 leghenbedrijven. Begin deze week meldde FAVV nog dat er van de bedrijven die in productie zijn geen met fipronil besmette eieren meer op de markt kwamen.

Intussen heeft het Belgische ministerie van Werk en Economie versneld twee nieuwe laboratoria geaccrediteerd voor onderzoek naar fipronil. Naar verwachting zullen straks meer labs hiervoor aanvragen doen.

De Kamercommissies Landbouw en Volksgezondheid komen donderdag 17 augustus opnieuw in Brussel bijeen om de fipronil-crisis te bespreken.

Beheer
WP Admin