Vandaag, vrijdagochtend 3 september, was het zover. De eerste Algemene Ledenvergadering van Farmers Defence Force. Vanwege de coronamaatregelen heeft de boerenactiegroep deze steeds uitgesteld. - Foto's: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Farmers Defence Force telt 3.000 leden

Farmers Defence Force (FDF) telt 3.000 leden, aldus voorzitter Mark van den Oever na afloop van hun eerste Algemene Ledenvergadering.

De actiegroep richtte afgelopen april de vereniging op, maar van een eerste vergadering met de leden, kwam het niet vanwege de coronamaatregelen. De boerenactiegroep wilde graag de vergadering op een fysieke locatie doen en geen onlinevergadering houden.

Nu was het vrijdagochtend 3 september dan echt zover. Het bestuur van de FDF-vereniging bestaat uit dezelfde 3 namen als de gelijknamige stichting. Voorzitter is Van den Oever. Penningmeester en vice-voorzitter is Jos Ubels en Sieta van Keimpema bekleedt de functie van secretaris.

Eerder deze week was FDF al blij met het aantal boeren dat zich had aangemeld voor de ledenvergadering. Deze was alleen toegankelijk voor leden. Behalve boeren kunnen ook burgers lid worden van FDF.

Lees verder onder de foto.

Foto gemaakt na de ledenvergadering. Er is een congres voor zowel leden als niet-leden, met drie wetenschappers op het gebied van klimaat en veehouderij, twee Amerikaanse professoren en de Nederlandse Aalt Dijkhuizen.
Foto gemaakt na de ledenvergadering. Er is een congres voor zowel leden als niet-leden, met drie wetenschappers op het gebied van klimaat en veehouderij, twee Amerikaanse professoren en de Nederlandse Aalt Dijkhuizen.

Stichting FDF bestaat sinds 2019

De stichting FDF bestaat al sinds oktober 2019 en is kort na de boerenprotesten opgericht. De stichting is er vooral voor het organiseren van (trekker)protesten. De vereniging is er voor de boerenbelangenbehartiging. Ook is de ledenvereniging een vehikel onder het supermarktplan Farmer Friendly dat uit de koker van vice-voorzitter Ubels komt. Ondanks dat supermarkten eerder dit jaar lieten weten niets in het supermarktkeurmerk te zien, is het plan voor een plus op het boereninkomen nog altijd ’alive’. In een vlog eerder deze week zei Van den Oever dat er positieve ontwikkelingen waren op het gebied van dit plan.

Na de ALV hield FDF op dezelfde locatie een evenement met sprekers over veehouderij en klimaat voor haar leden en andere geïnteresseerden. Lees meer hierover: Dijkhuizen roept op tot nieuw collectief

Medeauteur: Kirsten Graumans

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

 1. Beste Kisten en Lydia,

  Mocht het niet zo zijn geweest…. zou het voor jullie als redacteuren (Boerderij) ook gesierd hebben om als persoon zelf op dit FDF event aanwezig te zijn geweest…. en te schrijven over ( ik onderstreep) het inhoudelijke verhaal en boodschap van deze 3 internationale gerespecteerde wetenschappers. In deze huidige maatschappij is blijkbaar normaal geworden dat politieke idealen en sprookjes belangrijker zijn dan feitelijke wetenschap en het nuchtere boerenverstand ..

 2. Beste Linde
  In elk geval meer dan LTO, dar zitten de leden in het verzorgingstehuis of liggen inmiddels op het kerkhof.
  De administratie bij LTO is zoals u ongetwijfeld weet een chaos , en bovendien worden er geen mededelingen over gedaan, er lekt wel eens wat uit.

  1. Als leden geen landbouwer zijn horen ze niet bij een partij die zegt landbouwers te vertegenwoordigen. Geldt ook voor LTO

 3. Dijkhuizen als spreker die de productie nog verder wil opjagen tegen .. kosten, en het farmer friendly verhaal, misschien een beetje tegenstrijdig?

Beheer
WP Admin