<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

FAO prijsindex voedsel blijft zeer laag

De prijsindex voor voedsel van de Wereldvoedselorganisatie FAO is in maart licht gestegen, maar blijft zeer laag. De prijzen voor suiker en plantaardige oliën stegen, de prijzen van de zuivel daalden echter opnieuw.

Ten opzichte van februari steeg de zogenoemde Food Price Index met 1% naar 151, dat is altijd nog 12% onder het niveau van maart 2015. De prijsindexen voor granen en vlees zijn ten opzichte van februari nauwelijks veranderd. Maar de graanprijsindex is altijd nog 13% lager dan in maart 2015 en ook de prijsindex van vlees is fors lager dan in 2015.

De prijsindexen van de FAO worden samengesteld op basis van meerdere prijzen van de meest verhandelde voedselproducten wereld. De prijzen worden afgezet tegen de gemiddelde prijzen per product in de jaren 2002-2004.

De prijsindex voor zuivel kwam in maart uit op 130, dat is 12 punten lager dan in februari (min 8,2%). De laatste keer dat de zuivelindex zo laag stond was in juni 2009. Alleen in de maanden daarvoor lag de index nog lager met als dieptepunt 120 in februari 2009. Ook de vleesprijzen liggen niet ver boven het vorige dieptepunt. Er lijkt sprake van enige stabilisatie, onder meer door opkoopprogramma’s van de EU.

De suikerprijs steeg met ruim 17% in maart naar 219 punten en staat daarmee op het hoogste niveau sinds november 2014. Oorzaak van de stijging is volgens de FAO de naar beneden bijgestelde prognoses voor het lopende productiejaar. Recente zware regenval in Brazilië spelen daarbij een rol, maar ook rapporten over een toegenomen gebruik van ruwe suiker voor ethanol in dat land. De stijging bij oliehoudende zaden komt vooral door een stijging van prijzen voor palmolie. Soja was relatief stabiel.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin