Foto: FAO AlgemeenNieuws

FAO komt met ‘toolbox’ dier- en plantenziekten

De Wereldvoedselorganisatie (FAO) heeft een nieuwe ‘gereedschapskist’ ontwikkeld met bewezen methoden om verspreiding van dier- en plantenziekten en ziektekiemen in voedsel te voorkomen.

De preventieve methoden, vroege detectie en goed crisismanagement kunnen de voedselzekerheid en -veiligheid verbeteren. De maatregelen zijn vooral gericht op ontwikkelingslanden waar bestrijding van dier- en plantenziekten vaak minder goed is geregeld dan in ontwikkelde landen.

Jaarlijks sterven wereldwijd 420.000 mensen aan een voedselvergiftiging. Een op de tien mensen krijgt jaarlijks te maken met ziekte door het eten van voedsel met ziektekiemen. Jaarlijks gaat een derde van de plantaardige productie verloren, als gevolg van plantenziekten en insecten. Intensieve landbouw, ontbossing, overbeweiding en klimaatverandering versterken dit effect, aldus de FAO.

Voedselketen versterken

Door de wereldwijde vervoersbewegingen van producten en mensen, gaat de verspreiding van ziekten en plagen ook sneller. Met het maatregelenpakket wil de FAO de voedselketen versterken.

Beheer
WP Admin