Ondergelopen straten in het Friese dorpje Burgum door zware regenbuien op 25 juli. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Extreme regenval in Friesland, Zeeland en West-Brabant

Verschillende regio’s hebben het afgelopen weekend fikse buien op de kop gehad: in korte tijd viel er 60 tot 120 millimeter regen.

In het noordoosten van Friesland stonden polders blank, het waterschap heeft zondag en maand noodpompen in moeten zetten in Kuikhorne, Rohel, Twijzel en Surhuisterveen om het water weer in de boezem, de opslagplaats voor water, te krijgen. In Sumar viel zelfs een recordhoeveelheid water voor een etmaal; 113 millimeter, zoveel had de provincie nog niet eerder gehad.

In het Zeeuwse Vossemeer viel dit weekend bijna 100 millimeter. Ook in de buurt van Bergen op Zoom en Steenbergen was een wolkbreuk die lang dezelfde regio bleef teisteren met water.

7.500 hectare verloren

Inmiddels wordt voorzichtig duidelijk wat de schade is van de watersnood in het zuiden van Nederland, maar ook Duitsland en België van grofweg twee weken geleden. De Duitse gewasverzekeraar Vereinigte Hagel, die ook een Nederlandse afdeling heeft, schat dat er 7.500 hectare aan gewassen volledig verloren zijn in het gebied van Niederrijn tot aan de Eifel.

De GGD Limburg adviseert veehouders waarvan de percelen zijn overstroomd met Maaswater, om sowieso twee maanden nadat het water is weggezakt, het gras niet te gebruiken voor veevoer of vee te laten weiden op deze percelen. De ervaring leert dat volgens de GGD dat in het slib van het water zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) en minerale oliën kunnen zitten.

De Belgische provincie Namen kreeg opnieuw te maken met noodweer. Op filmpjes op social media is te zien hoe in korte tijd heuvelwegen wederom in een stroom water veranderden. twee weken geleden was het ook deze regio waar enorme regenval voor veel ellende zorgde bij boeren en bewoners in België.

Beheer
WP Admin