Extreem weer zet rem op Belgische aardappelindustrie
De Belgische aardappelverwerkende industrie heeft in 2023 iets meer dan 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt. Deze hoeveelheid is een evenaring van het record uit 2022.
Ook in Nederland stabiliseerde de aardappelverwerking vorig jaar. De Nederlandse fabrieken verwerkten in 2023 bijna 4 miljoen ton aardappelen, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Vavi. In juli en december 2023 was de verwerking veel kleiner dan in 2022, maar dat werd gecompenseerd door een grotere productie in de andere maanden.
Tekst gaat verder onder grafiek
Fors geïnvesteerd in aardappelverwerking
De Belgische aardappelindustrie heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in uitbreiding van de capaciteit. Op basis daarvan voorspelde CEO Christophe Vermeulen van beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking Belgapom een groei van de aardappelverwerking naar 7 miljoen ton in 2023. Deze verwachting was gebaseerd op de groei in de afgelopen jaren en de nieuwe investeringen die in productie werden genomen.
Nu blijkt dat de extreme omstandigheden in 2022 en 2023 deze groei hebben tegengehouden. De zomer van 2022 was heel droog en in 2023 mislukte de oogst voor een belangrijk deel als gevolg van het extreem natte najaar en de vorst die daarop volgde. Ondanks de tegenvaller van het uitblijven van verdere groei, ziet Belgapom ook lichtpuntjes.
Groei ondanks oogstproblemen
Met een evenaring van de recordhoeveelheid die in 2022 is verwerkt, toont de sector volgens de branchevereniging veerkracht en de flexibiliteit om zich aan te passen aan uitdagende omstandigheden. “Ondanks klimaatuitdagingen blijven onze verwerkers innoveren en kwalitatief hoogstaande producten leveren, zowel op de lokale als de internationale markt. Daarmee blijven we wereldleider in de sector en daar mogen we verdomd trots op zijn. Aardappelen zijn van ons, onze frieten zijn van goud”, benadrukt Vermeulen.
De productie van diepvriesfrites in België is ondanks de oogstproblemen vorig jaar aanzienlijk gegroeid naar 2,9 miljoen ton. De chipsproductie stabiliseerde op 80.000 ton. Het segment verse frites liet een stevige daling zien van 20.000 ton en kromp daarmee vorig jaar naar 181.000 ton. Gespecialiseerde aardappelproducten kwamen uit op een totale hoeveelheid van 413.091 ton.
Stijging inkoopwaarde aardappelen
De extreem hoge prijzen in de zomer en de lage prijzen in september en oktober resulteerden uiteindelijk in een enorme stijging van de inkoopwaarde aan aardappelen. In totaal werd voor €1,3 miljard aan aardappelen gekocht door de industrie. Dat betekende een toename van 30% ten opzichte van 2022. Naast de buitengewoon hoge prijzen als gevolg van grondstofschaarste in de zomer, is dat voor een groot deel het gevolg van de sterk verhoogde contractprijzen.