Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Extra stimulans biologische landbouw

De biologische landbouw krijgt meer aandacht in het Nationaal Strategisch Plan (NSP).

Landbouwminsiter Henk Staghouwer wil het areaal biologische landbouw in 2027 laten toenemen tot 5% van het totaal. In 2019 was dat nog 3,7%. De minister schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland behoort tot achterhoede

Nederland behoort tot de achterhoede van de lidstaten van de Europese Unie als het gaat om het percentage biologisch areaal. Het gemiddelde in Europa is 9,1 %. Oostenrijk voert de ranglijst aan met meer dan 25%. De Europese Commissie heeft de ambitie om het totale Europese landbouwareaal in 2030 voor een kwart uit biologische landbouw te laten bestaan.

Financieel voordeel

Minister Staghouwer heeft zijn ambities in het NSP bijgesteld. Boeren die omschakelen naar biologische landbouw krijgen binnen de ecoregelingen een extra financieel voordeel (niveau goud). Verder komen biologische bedrijven eerder in aanmerking voor investeringssubsidies.

Reacties

  1. Doe het nou vraaggestuurd ipv aanbodgestuurd, aanbod volgt de vraag vanzelf, maar nee de boeren moeten weer voor een appel en een ei produceren.

  2. Slaat helemaal nergens op. Las vandaag een stuk over boerin die biologische dynamische boert. Volgens mij helemaal 1 met de natuur. Geven en nemen. Maar staat verkeerd op de kaart in Nederland dus zal er zo afgeveegd worden. Ze maken echt geen onderscheid. Er is een ander doel. De boeren staan in de weg.

  3. Hoe lager de eisen voor bio hoe meer bio je krijgt. Oostenrijk heeft veel bio maar dat zijn politieke keuzes over wat bio daar moet zijn. Hier proberen ze het te verhogen door extra geld. Dus ipv de consument betaalt de belastingbetaler de prijs. Ook een politieke keuze.

Beheer
WP Admin