AlgemeenAchtergrond

Exportwaarde sierteelt in april lager

Aalsmeer – De exportwaarde van bloemen en planten uit Nederland is in april uitgekomen op €540 miljoen, 3 procent minder dan een jaar geleden.

De exportwaarde komt over de eerste 4 maanden nu uit op €2 miljard en dat is een magere plus van 1 procent. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).

Drie van de eerste vier maanden dit jaar is de exportwaarde gekrompen, vorig jaar was het omgekeerde het geval en stond de teller tot en met april op plus 2 procent. Een deel van het verschil kan worden verklaard door een vroeger vallend Pasen dat leidde tot een omzetverschuiving naar maart, een gematigd voorjaar in Noordwest-Europa en een exportdag minder.

In april daalde de exportomzet op Duitsland, de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse exporteurs van bloemkwekerijproducten, met 16 procent tot een waarde van €167 miljoen. Tot en met april namen de Duitsers 6 procent minder af en daarmee is het marktaandeel 0,6 procentpunt gezakt tot iets meer dan 30 procent.

Het marktaandeel van nummer twee Engeland klom tot en met april dankzij een sprong van 17 procent met 2,1 procentpunten tot 16,5 procent, in omzetwaarde €345 miljoen. De krimp in Duitsland wordt hiermee royaal gecompenseerd. Fransen gebruikten ook meer bloemen en planten via Nederlandse exporteurs maar Italië en Rusland kochten flink minder.

Beheer
WP Admin