Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Exporteur uit zorgen over dumpen Nederlandse uien

Uienexporteur Peter Beemsterboer uit zijn zorgen over het dumpen van uien.

Hij refereert aan de uienhandel op Mauritanië, buurland van Senegal in Afrika. “De laatste maanden wordt de markt in Mauritanië overspoeld met Nederlandse uien”, schetst Beemsterboer. “Naast de reguliere aanvoeren van ongeveer 1.200 ton per drie weken worden er sinds februari complete ladingen van 2.500 ton uien in Mauritanië gelost, met als gevolg een complete ineenstorting van de markt.”

Dit dumpen van uien gebeurde in november in Senegal, recapituleert Beemsterboer. De regering greep echter in om de eigen productie te beschermen en sloot in februari de grens voor importuien. Het prijseffect had echter zijn intrede al gedaan; de prijs voor de lokale nieuwe uienoogst ligt onder kostprijs.

Grote sorteercapaciteit, te weinig exportbestemmingen

Dit is het gevolg van de grote Nederlandse sorteercapaciteit en het gebrek aan exportbestemmingen van dit lopende seizoen. De weekexport is al een tijd laag (onder de 12.000 ton begin maart), evenals het prijsniveau (rond de € 4 per 100 kilo) van de kwalitatief zeer goede uienoogst.

In Brazilië komen uientelers ook al in opstand tegen de Nederlandse import, hoewel dat land dit jaar – in tegenstelling tot bijvoorbeeld vorig seizoen – amper aan de markt is.