AlgemeenNieuws

Export bloemen en planten gedaald

Aalsmeer – De export van bloemen en planten is in januari 2015 met 3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hoewel bloemen en planten niet onder het Russische importverbod van Europese agrarische producten valt, heeft de economische situatie in Rusland wel degelijk effect op de export.

In januari ging voor €387 miljoen aan bloemen en planten naar het buitenland. De exportwaarde van pot- en tuinplanten zakte in deze maand met 10 procent tot €135 miljoen en de bloemenomzet steeg met 1 procent tot €252 miljoen. De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) spreekt van een haperende start van het jaar.

Bij de snijbloemen werd een zeer bescheiden plus gerealiseerd van 1 procent tot €252 miljoen, de exportwaarde van de pot- en tuinplanten zakte 10 procent tot €135 miljoen. De helft van de totale daling van ruim €11 miljoen komt door de inzakkende Russische markt.

De economische crisis in Rusland en de dalende koers van de roebel drukken de export naar Rusland stevig. Voor heel 2014 was er sprake van een daling van 10 procent van de exportomzet naar Rusland, tot een waarde van €227 miljoen. Internationale vrouwendag  op 8 maart zorgt normaal voor extra vraag naar bloemen vanuit Rusland. Dit jaar zijn handelaren bezorgd. Bestellingen zijn tot nu toe teleurstellend.

Januari is traditioneel een relatief rustige maand voor de export van sierteeltproducten. Consumenten zijn na de jaarwisseling veelal terughoudend in hun bestedingen er zijn geen belangrijke bloemen- en plantenfeestdagen. De stijgende Amerikaanse dollar en de dalende roebel hebben duidelijk effect op de handel.

De export naar Duitsland daalde in januari met 2 procent tot €125 miljoen. De export naar Engeland steeg 2 procent naar €55 miljoen, naar Frankrijk steeg deze 13 procent naar €53 miljoen. Ook  de export naar Italië en België daalde met 10 procent ten opzichte van januari 2014. Zwitserland, de vijfde afzetbestemming voor Nederlandse bloemen en planten, noteerde mede dankzij de waardestijging van de frank een toename van 10 procent tot ruim €15 miljoen.

Beheer
WP Admin