Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Explosie in melkveestal, koeien gered uit kelder

In een melkveestal in Maarsbergen (provincie Utrecht) is woensdag 5 januari een explosie geweest waardoor een deel van de vloer is ingezakt. Veiligheidsregio Utrecht meldt dat het uiteindelijk gelukt is alle 19 koeien die in de mestkelder zijn gevallen hier weer levend uit te halen.

De brandweer is er aan te pas gekomen om de dieren uit de kelder te krijgen. Een deel van de koeien kon hier zelf weer uitklimmen nadat met strobalen een opstap is gemaakt. Enkele dieren moesten uit de put gehesen worden omdat zij verzwakt waren. De Veiligheidsregio laat weten dat het gelukt is alle dieren levend uit de kelder te krijgen. Een dierenarts kijkt de dieren na. Over eventuele verwondingen van de koeien kan de Veiligheidsregio niets zeggen.

Concentraties gassen te hoog

Bij aankomst van de brandweer waren de concentraties gassen in de stal dusdanig hoog dat de brandweer deze niet veilig achtte om in te werken. Daarom zijn volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio eerst extra ventilatoren neergezet om de stal te ventileren. Op een foto van de melkveestal is te zien dat het gaat om een hoge, modern ogende stal met open kanten.

Wat er precies is gebeurd dat heeft geleid tot de explosie is nog niet bekend. De Veiligheidsregio kan niet aangeven of er in de stal sprake is van een emissiearme vloer. In 2019 leidde een explosie bij een melkveestal in Markelo tot veel vragen over de rol van emissiearmevloeren. De brandweer waarschuwde in een rapport in 2016 ook voor de risico’s van mestgassen in mestkelders, en de extra risico’s bij moderne stallen door de combinatie van emissiearme vloeren en veel automatisering.

Reacties

  1. Stop de waanzin met die zogenaamde emissiearme vloeren.
    Ze brengen niet de emissiebeperking die ze volgens de RAV lijst moeten halen.
    De normen op die lijst zijn met gekunstelde omstandigheden gehaald.
    Verder alleen nadelen. Gladder, koeien zijn vuiler en vloeren zijn bovendien gevaarlijker ivm explosies mestgassen. Moeten er eerst menselijke slachtoffers vallen voor er eindelijk wordt ingegrepen?

  2. early second warning van herhaalde explosie dat dergelijke EA stalsystemen nauwelijks beoordeeld worden op arbo veiligheid. volgens geruchten werd er elektrisch gemixt en geven alle elektrische apparaten kans op vonken. probleem bij EA is dat de druk niet weg kan bij een afgesloten vloer.

  3. Veehouders moeten snel bijgeschoold worden hoe je met een dichte vloer dient te werken
    De gasvorming instaat in alle mestkelders, ook bij traditionele roosters.
    Bij emissie-arme vloeren is het nog belangrijker dat je het risico van het gas goed beseft.
    Ga je er netjes mee om, dan is er prima mee te werken.

  4. In de olie wordt personeel op cursus gestuurd omdat ze mogelijk met gassen en explosieve omstandigheden geconfronteerd kunnen worden. Elke drie jaar moet je alle tickets opnieuw halen. Overheids regels zijn de reden dat boeren levensgevaarlijke situaties creeren voor zichzelf en hun vee en ze weten het niet eens.

  5. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat dit weer een geval is van een emissie arme vloer. Zal zeker de laatste niet zijn. Gelukkig hebben ze alle dieren kunnen redden. Word tijd dat SmK die deze stallen keurd eens toegeeft dat ze fout bezig zijn. O ja SmK is dezelfde club die ook planet proof regels opsteld .

Beheer
WP Admin