Foto: ANP AlgemeenNieuws

EVP-fractie verbolgen over verbod gewasbeschermingsmiddelen

De Europese Commissie heeft het Europees Parlement voor het blok gezet door veertien vereenvoudigingen van het Europees landbouwbeleid in één besluit te vatten.

Straatsburg – De Europese Commissie heeft het Europees Parlement voor het blok gezet door veertien vereenvoudigingen van het Europees landbouwbeleid in één besluit te vatten. Daarmee had het Europees Parlement niet de mogelijkheid zich over verschillende onderdelen van het besluit uit te spreken.

Dat zegt Albert Dess, de Duitse landbouwwoordvoerder van de Europese christendemocraten (EVP). Dess maakt zich vooral druk om het verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in ecologische aandachtsgebieden. Dess roept de Europese Commissie op om in de toekomst met losse besluiten te komen, die door het parlement apart kunnen worden behandeld.

Teelt eiwitrijke gewassen onder druk

Dess redeneert dat de teelt van eiwitrijke gewassen in ecologische aandachtsgebieden nu onder druk komt. Feitelijk verdringt de Europese Commissie de teelt ervan naar Zuid-Amerika, waar anderhalf keer zoveel ruimte nodig is voor eenzelfde productie dan in Europa, aldus Dess.

Het Europees Parlement had het verbod kunnen tegenhouden met een absolute meerderheid van 376 stemmen. Er kwamen dertien stemmen tekort. “Met dit besluit brengt de Europese Commissie de teelt van GMO-vrije eiwitgewassen in gevaar”, aldus Dess.

Beheer
WP Admin