VarkensNieuws

Europese varkensstapel krimpt

Brussel – De eerste tekenen van een krimpende Europese varkensstapel zijn zichtbaar. Dat schrijft de Europese Commissie in een marktbericht.

De Commissie baseert zich daarbij op een telling van juni 2015. Daaruit blijkt dat het aantal gedekte zeugen is 0,7 procent lager dan een jaar eerder. Het aantal opfokzeugen daalde met 1,7 procent. Hiermee is de stijging van het aantal zeugen bij de telling van december 2014 weer teniet gedaan.

Wel meer biggen

Ondanks het feit dat de daling van de zeugenstapel is ingezet, telde de Europese Commissie in juni 2015 wel 1,1 procent meer biggen dan een jaar eerder. Dat komt doordat het effect van minder gedekte zeugen pas later zichtbaar is. Ook stijgt de productiviteit van zeugen altijd nog, waardoor minder zeugen uiteindelijk evenveel biggen kunnen produceren. Dit alles verklaart ook de aanhoudende druk op de biggenprijzen.

Grote verschillen per land

De krimp van de Europese zeugenstapel verschilt overigens wel erg van land tot land. Zo groeide de zeugenstapel in Spanje met 5 procent het hardst van alle EU landen. Spanje produceerde 9,1 % meer varkensvlees dan een jaar geleden. In Denemarken is de zeugenstapel gestegen en daalde het aantal vleesvarkens.

Het aantal zeugen is gedaald in met name Duitsland, Polen en Frankrijk. Het aantal vleesvarkens in Polen en Duitsland steeg daarentegen. In Frankrijk is het aantal vleesvarkens redelijk stabiel ten opzichte van vorig jaar.

Varkensvleesproductie toegenomen

Het aantal slachtingen in het eerste half jaar van 2015 was 3,9 procent hoger dan in dezelfde periode in 2014. Vrijwel alle lidstaten produceerden meer varkensvlees. De Europese Commissie verwacht voor heel 2015 een stijging van de varkensvleesproductie van 2,7 procent. In 2016 verwacht zij nog een stijging van 0,5 procent. Het effect op de vleesproductie van de dalende zeugenstapel is zodoende in 2016 zichtbaar.

Beheer
WP Admin