PluimveeNieuws

Europese eiersector wil meer bescherming

Londen – De Europese eiersector wil meer bescherming tegen eieren van buiten de EU die niet geproduceerd zijn volgens de EU-dierenwelzijnseisen.

De Europese organisatie van eierhandelaren en -verwerkers EUWEP roeptde EU-lidstaten en de Europese Commissie op actie te ondernemen om te verzekeren dat de hogere dierenwelzijnseisen voor leghennen in de EU niet in gevaar worden gebracht door toe te staan dat eieren en eiproducten in de EU worden geïmporteerd die volgens lagere standaards zijn geproduceerd.

Volgens een rapport van Wageningen UR over de concurrentiepositie van de Europese eiersector kan de Europese eiermarkt worden overspoeld door geïmporteerde eieren en eiproducten geproduceerd volgens lagere voedselveiligheid- en dierenwelzijnseisen. Het rapport noemt de grote wettelijke lastendruk voor de Europese producenten de grootste zorg van de eierindustrie.

Meest prominent in de wettelijke veranderingen in de EU is de verbetering van het welzijn van leghennen. Terwijl EU-burgers deze verandering hebben omarmt, hoeven eierproducenten buiten de EU zich er niet aan te onderwerpen en kunnen die nog steeds eieren en eiproducten van hennen in legbatterijen naar de EU exporteren.

Het rapport benadrukt dat dit probleem kan verergeren door verlaging of afschaffen van importtarieven, wat volgens de EU-eiersector niet mag gebeuren. Euwep-secretaris Mark Williams: “De veranderingen in de EU waren goed nieuws voor het welzijn van de leghen en zijn verwelkomd door dierenwelzijngroeperingen en consumenten. Maar al het goede werk dat de EU-eiersector heeft gedaan om het welzijn van de leghen te verbeteren, zal vermoedelijk verloren gaan, tenzij de EU actie onderneemt. Het is moreel niet juist dat terwijl we het welzijn van de leghennen in de EU beschermen, we blijven toestaan dat eieren en eiproducten die volgens lagere eisen zijn geproduceerd, worden geïmporteerd.”

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin