De Europese Commissie (EC) gaat niet investeren in een vaccin tegen blauwtong of het vergelijkbare virus EHD dat in Frankrijk en Spanje heerst. Een woordvoerder van de Europese Commissie laat tijdens een vergadering van de landbouwcommissie van het Europees Parlement weten dat er gewoonweg geen geld is voor vaccinontwikkeling voor deze ziektes. - Foto: Redactie Boerderij AlgemeenNieuws

EC: ontwikkeling blauwtongvaccin is aan de markt

De Europese Commissie (EC) gaat niet investeren in een vaccin tegen blauwtong of het vergelijkbare virus EHD dat in Frankrijk en Spanje heerst. Een woordvoerder van de Europese Commissie laat tijdens een vergadering van de landbouwcommissie van het Europees Parlement weten dat er gewoonweg geen geld is voor vaccinontwikkeling voor deze ziektes. Het is een kwestie van prioritering, waarbij de EC wel investeert in vaccinontwikkeling tegen Afrikaanse varkenspest, brucellose en vogelgriep. Deze ziektes hebben een hogere prioriteit.

De Europese Commissie benadrukt dat de techniek om een vaccin tegen blauwtong te maken aanwezig is en dat er ook capaciteit is om een vaccin te maken. Het is alleen aan de markt om de producenten en de afnemers bij elkaar te brengen, zodat de vaccins ontwikkeld worden.

Recent vertelde landbouwminister Piet Adema dat een farmaceut bezig is met de ontwikkeling van een blauwtongvaccin, maar welke dat is wilde hij niet zeggen.

Nederland heeft geen compensatieverzoek ingediend bij EC

De Europese Commissie stelt geen geld beschikbaar om bedrijven die getroffen zijn door blauwtong te ondersteunen. Lidstaten mogen dat wel zelf doen, laat de EC weten in antwoord op vragen van SGP- Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

Compensatie voor preventie, bestrijding en uitroeiing van dierziekten is mogelijk in het kader van de staatssteunregels. Maar Nederland heeft hiervoor geen verzoek ingediend bij de Europese Commissie.

Het aantal besmette bedrijven in Nederland loopt ook in de winterperiode nog heel langzaam op. Bij NVWA zijn in totaal 5.898 locaties bekend met blauwtongbesmettingen. 1.573 zijn besmet verklaard op basis van klinische verschijnselen, op 4.325 locaties is het virus aangetoond met een PCR-test.

Lees ook: Onderzoek: Zuid-Afrikaans blauwtongvaccin is veilig

Reacties

  1. Het minste dat ze kunnen doen is het BluVax vaccin toelaten voor de Europese markt. Dit is onlangs al goedgekeurd door een Belgisch bedrijf.

Beheer
WP Admin