VarkensNieuws

Europese Commissie ondersteunt verlaging slachtgewicht

Brussel – De Europese Commissie vindt het een goed idee als het slachtgewicht van varkens wordt verlaagd.

Directeur-generaal Joost Korte van Landbouw en Plattelandsontwikkeling zei donderdag in het Europees Parlement dat zo’n maatregel verlichting op de markt zou brengen: “De verlaging van het slachtgewicht is een goed idee, omdat er dan minder vlees op de markt komt en daarmee ook het overaanbod wordt aangepakt.”

Lager slachtgewicht

Korte reageerde namens landbouwcommissaris Phil Hogan op een vraag van CDA-parlementariër Annie Schreijer-Pierik, die bepleit het slachtgewicht te verlagen van 90 naar 81 kilo.  Zij verwacht dat een lager slachtgewicht de kostprijs omlaag brengt en de varkensprijs juist ondersteunt.  “Het roer moet nu echt om zodat de varkenshouders meer lucht krijgen om de beroerde financiële situatie te boven te komen.”

Niet rooskleurig

De varkensprijs en de biggenprijs dalen al maanden op rij. “De varkenssector staat er niet rooskleurig voor,” stelde Joost Korte. Dat is volgens hem vooral het gevolg van het grote aanbod aan varkensvlees dat door de Russische boycot is ontstaan.

De Europese Commissie erkende dat eerder genomen maatregelen, zoals de opslag van varkensvlees, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. “Als gevolg van de opslagregeling hangt er nu 60.000 ton extra varkensvlees boven de markt waardoor de prijzen verder onder druk komen te staan,” concludeerde Korte. Korte zei dat het barbecueseizoen niet het geëigende moment is om de particulier opslag weer te openen, “maar later dit jaar kunnen we dat zeker overwegen.”

Beheer
WP Admin