De actiegroepen zijn tegen de Europese plannen, maar benadrukken ook dat sommige onderdelen ze wel bevallen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Europese boeren demonstreren mee met FDF in Brussel

Verschillende boerenbelangenbehartigers en actiegroepen uit Europa scharen zich achter het protestvoornemen van Farmers Defence Force.

Op 13 en 14 december wil de actiegroep van Mark van den Oever naar Brussel om hun onmin over de Green Deal en het Europese landbouwbeleid te laten horen.

In een gezamenlijk statement committeren het Duitse Landschaft Verbindung, de European Milk Board en het Poolse EUnited AGRI zich aan de twee protestdagen. De boeren richten zich op de uitwerking van de Europese Green Deal en willen plaatsnemen aan de onderhandelingstafel voor de uitwerking van Europese plannen op het gebied van landbouw. Ze sluiten de persmededeling af met: ‘De Green Deal moet samen met de boeren tot stand komen. Klimaatbeleid zonder de voedselproductie in gevaar te brengen. Samen MET de boeren. Zonder boeren – GEEN Deal!’

Voor korte ketens

De actiegroepen zijn dus tegen de Europese plannen, maar benadrukken ook dat sommige onderdelen ze wel bevallen. Zo zijn ze voor korte ketens op Europees niveau en focus op de economische sociale situatie op boerenbedrijven. Ook milieumaatregelen vinden ze kunnen, zolang er geen verlaging van de productie plaatsvindt. Ze zijn tegen de afname van het aantal boerenbedrijven alsook vrijhandelsverdragen. Daarvoor zijn substantiële veranderingen in het beleid van de EU nodig. Mark van den Oever meent dat boeren er 30% in inkomen op achteruit gaan.

In de vlog roept FDF-voorman Van den Oever zijn achterban op om vooral te komen. “Het is een once in a lifetime opportunity, het wordt grootst, net als op 1 oktober. Daar wil je bij zijn. We gaan schik hebben. We hopen in ieder geval ook iets te bereiken voor de sector, dat de perspectieven toch duidelijk gunstiger worden.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin