Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Europese biologische handelsorganisatie OPTA opgericht

De Organic Processing and Trade Association (OPTA) is woensdag in Milaan opgericht. Dit is de eerste Europese vereniging voor biologische handelsbedrijven en verwerkers.

Een van de doelen van OPTA is om de biologische sector als een belangrijke economische speler in beeld te brengen bij de politici in Brussel.

Ontwikkeling bio verder brengen

Volkert Engelsman, algemeen directeur van distributeur Eosta in Waddinxveen, is een van de nieuwe bestuursleden. ‘Het doel van de vereniging is om de ontwikkeling van biologische voeding en landbouw in Europa verder te brengen in nauwe samenwerking met onze klanten, telers en andere partners in de keten.”

Huidige systeem doodlopende straat

Volgens de Eosta-bestuurder heeft de nieuwe vereniging een belangrijke maatschappelijke taak. Engelsman: “Het huidige systeem van voedselproductie, dat drijft op het externaliseren van kosten, is een doodlopende straat. OPTA zal de duurzame innovatie en kwaliteitsontwikkeling van biologische producten stimuleren, gebaseerd op de principes van de biologische beweging: ecologie, gezondheid, zorg en billijkheid. We hebben een krachtige keten nodig met actieve verwerkers en handelsbedrijven om te bouwen aan een toekomstbestendig voedsel- en landbouwsysteem in Europa.”

Nederland sterk vertegenwoordigd

Het bestuur van OPTA bestaat uit vijf leden, afkomstig uit vier Europese landen. Nederland is sterk vertegenwoordigd in de vereniging met zes van de vijftien oprichtende leden. Naast Eosta zit ook het Nederlandse Tradin Organic in het bestuur.

Beheer
WP Admin