Norbert Lins. - Foto: Isopix AlgemeenNieuws

Europarlementariërs vragen om soepeler GLB

Europarlementariërs uit de landbouwcommissie willen uitstel van een deel van de milieuvoorwaarden in het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Voorzitter Norbert Lins van de landbouwcommissie heeft een brief geschreven met steun van woordvoerders van andere partijen om de voorwaarden voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid tijdelijk aan te passen.

Volgens Lins is dat nodig in het licht van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Brusselse nieuwssite Euractiv citeert uit de brief die vorige week is verzonden. De ondertekenaars vertegenwoordigen een meerderheid van de fracties in het Europees Parlement.

Instelling ecologische aandachtsgebieden

In de brief verwijst Lins naar de mogelijkheid om de strategische plannen te veranderen als daartoe aanleiding bestaat. Het belangrijkste doel van Lins zou zijn om de instelling van de ecologische aandachtsgebieden uit te stellen. Het gaat daarbij om de verplichting om ten minste 4% van het landbouwareaal te gebruiken voor biodiversiteitsdoeleinden.

De Europese Commissie heeft eerder toegestaan om dit jaar toch gewassen te telen op braak gelegde grond, zonder de vergroeningsbetalingen te verliezen.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Lees hier alle artikelen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Reacties

  1. Europa pakt rusland aan omdat poetin voedselschaarste gebruikt in zijn oorlog. Maar verplicht extra braak leggen geeft ook niet meer eten. Europa is dan ook asociaal.

Beheer
WP Admin