AlgemeenNieuws

Europarlement zet stap naar wet tegen oneerlijke handel

De Europese Unie moet oneerlijke handelspraktijken in de land- en tuinbouw met nieuwe regels bestrijden. Dat stelt de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Europese wetgeving is in de ogen van de landbouwcommissie onontbeerlijk om een evenwichtigere verdeling te bereiken in de levensmiddelenketen van boer tot consument.

Pleidooi voor sterke regelgeving

De landbouwcommissie heeft de opvatting doorgesluisd naar de commissie voor de interne markt, die later over het voorstel zal praten. Rapporteur Mairead McGuinness van de christendemocratische fractie heeft als rapporteur het onderwerp op de agenda gezet.

Volgens haar is het besluit van de landbouwcommissie een belangrijke stap om een eerlijke verhouding in de keten op de politieke agenda te zetten. Zij kreeg steun van de Spaanse landbouwminister Isabel Garcia Tejerina, die een warm pleidooi hield voor sterke regelgeving. Het voorstel van McGuinness kreeg de steun van 39 van de 41 aanwezige leden. Er waren twee onthoudingen.

Inbreuken op handelsafspraken

Een van de punten waar de parlementaire commissie zich op richt zijn de eenzijdige inbreuken op handelsafspraken, zoals het later betalen van rekeningen, het toepassen van niet-afgesproken kortingen op eigen betalingen door grote marktpartijen, of het vragen van een vergoeding voor het handhaven van een handelsrelatie.

De uitspraak van de landbouwcommissie komt in december op de agenda van de commissie voor de interne markt en zal begin volgend jaar door het voltallige Europees Parlement worden besproken.

Beheer
WP Admin