De crisis in de landbouw komt uitgebreid ter sprake in Brussel. Uit de sectoren fruit, groenten en varkensvlees komen gemengde geluiden, bij zuivel overheerst een beeld van groeiende productie en stagnerende prijzen.<em><br />Foto: Anton Dingemanse</em> AlgemeenNieuws

Europa praat vooral over crisis in landbouw

Opnieuw staat de crisis in de landbouw op de Europese agenda. Maandag bespraken de landbouwministers de situatie, dinsdag debatteert het Europees Parlement. Ondertussen liggen geen nieuwe maatregelen op de plank

De crisis in de land- en tuinbouw stond maandagmiddag andermaal op de agenda van de Europese landbouwministers. “Ondanks de snelle politieke actie om de schommelingen op de markt aan te pakken, blijft de situatie zorgelijk voor verschillende sectoren. In de zuivel blijven de productie groeien en de prijzen stagneren, terwijl in andere sectoren (varkensvlees, fruit en groenten) gemengde geluiden worden afgeven”, aldus een notitie die maandag op bij de ministers op tafel lag.

Litouwen keerde hele EU-steunpakket uit aan boeren

De Litouwse landbouwminister Virginija Baltraitiene luidde de alarmklok. Litouwen is een van de weinige landen die het Europese steunpakket meteen geheel heeft uitgekeerd aan de eigen boeren, aangevuld met de maximaal toegestane nationale steun. In totaal ongeveer €25 miljoen. Alles is uitbetaald in 2015, aldus de de landbouwminister. De steun heeft niet kunnen verhelpen dat de inkomens in de zuivel met een kwart daalden ten opzichte van 2014.

‘Situatie blijft zorgelijk’

De situatie is en blijft zorgelijk, aldus Baltraitiene. In de zuivel verslechtert de situatie alleen maar. De gemiddelde melkprijs is 21 cent per kilo. Sommige kleine boeren krijgen niet meer dan 8 tot 10 cent, aldus het Litouwse ministerie. En de vooruitzichten zijn somber: verdere prijsdaling wordt voorspeld.

Litouwse minister niet tevreden met maatregelen Europese Commissie

De extra maatregelen die vorige maand door de Europese Commissie werden aangekondigd, hebben de Litouwse minister niet tevreden gesteld. Hij heeft om extra steun gevraagd, en het lijkt erop dat de Europese Commissie wel gevoelig is voor de Litouwse argumenten. Litouwen lijdt extra onder de boycot door Rusland.

Meer geld voor zuivelsector

Volgens Baltraitiene hebben de aangekondigde maatregelen te weinig effect op de korte termijn. Er moet meer geld beschikbaar komen voor steun aan de zuivelsector, met de mogelijkheid dat op vrijwillige basis op nationaal niveau te verhogen, aldus de Litouwers. Desnoods moet de crisisreserve daarvoor worden aangewend. Juist nu is solidariteit nodig, aldus de Litouwers, die een klemmend beroep doen op de collega-ministers en op de Europese Commissie; solidariteit en begrip zijn nodig om de kritieke situatie in de Litouwse zuivel te kunnen tackelen.

Crisis landbouw aan orde in Europarlement

De crisis komt dinsdag opnieuw aan de orde in het Europees Parlement. CDA-woordvoerder Annie Schreijer-Pierik dringt aan op structurele oplossingen, nu vier op de tien melkveehouders hun betalingsverplichtingen niet kunnen voldoen, en 60 procent van de varkenshouders het water tot aan de lippen heeft staan. Aanleiding voor het debat zijn vragen van voorzitter van de parlementaire landbouwcommissie Czesław Adam Siekierski aan Europees landbouwcommissaris Phil Hogan. Siekierski constateert dat ondanks de buitengewone maatregelen, met een steunpakket van €500 miljoen, geen echt teken van herstel te zien is. “De dalende prijzen, de dure productiemiddelen en het Russische handelsembargo tasten de overlevingskansen van de afzonderlijke producenten aan en bedreigen de levensvatbaarheid van de EU-landbouwproductie op de middellange en lange termijn”, aldus Siekierski.

Beheer
WP Admin