EU-Rekenkamer: consument misleid door onduidelijke voedseletiketten
Europese consumenten worden steeds vaker misleid door onduidelijke voedseletiketten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Europese Rekenkamer. De huidige EU-wetgeving biedt onvoldoende bescherming tegen onduidelijke en soms misleidende informatie op voedselverpakkingen.
Volgens Europees Rekenkamerlid Keit Pentus-Rosimannus worden consumenten geconfronteerd met honderden verschillende logo’s, claims en regelingen die ze moeten ontcijferen. Zo kunnen producten met een hoog suikergehalte worden aangeprezen als eiwitrijk, terwijl onbewezen gezondheidsclaims over plantaardige stoffen vrij spel hebben.
Standaardisatie binnen de EU
Een groot probleem is het gebrek aan een EU-brede standaardisatie. Verschillende landen hanteren eigen systemen om de voedingswaardes aan te duiden, wat eerder verwarring schept dan duidelijkheid biedt. Zo gebruikt Nederland het zogeheten Nutri-Score-systeem, Italië de NutrInform Battery en de Scandinavische landen het Keyhole-logo.
De controles op vrijwillige claims en onlinevoedselverkoop zijn bovendien beperkt. Boetes voor overtredingen zijn dan weer vaak niet afschrikwekkend genoeg, stelt de Rekenkamer.