Branchevereniging Plantum zegt dat de nieuwe regelgeving ervoor zorgt dat ook bij kleinere gewassen voldoende stimulans blijft bestaan voor rasvernieuwing. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

EU-Parlement geeft massale steun verlenging kwekersrecht

Het kwekersrecht wordt in Europese regelgeving verlengd met vijf jaar naar een periode van 30 jaar.

Een voorstel daartoe van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) kreeg een overweldigende meerderheid van 641 stemmen voor, 38 tegen en 8 onthoudingen. De regels zijn vooral van belang voor telers van plantaardig uitgangsmateriaal.

De Nederlandse Europarlementariërs Bert-Jan Ruissen, Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) hebben zich in de afgelopen jaren eensgezind ingezet voor de verlenging van het kwekersrecht. Het ministerie van Landbouw heeft zich daar in Europees verband ook sterk voor gemaakt.

Rasvernieuwing

Branchevereniging Plantum zegt dat de nieuwe regelgeving ervoor zorgt dat ook bij kleinere gewassen voldoende stimulans blijft bestaan voor rasvernieuwing. Plantum doelt daarbij onder andere op bloembollen, asperges en houtige fruit- en siergewassen zoals bramen, frambozen, azalea en hortensia. Voor bomen, wijnstokken en aardappelen gold al de mogelijkheid om het kwekersrecht tot 30 jaar te handhaven.

Goed nieuws voor Nederland als bloemenland

“Dit EU-akkoord geeft bedenkers van nieuwe varianten meer tijd om hun investering terug te verdienen”, zegt Ruissen. “Goed nieuws voor Nederland als bloemenland: denk aan nieuwe varianten met bijvoorbeeld mooiere kleuren of die beter bestand zijn tegen ziektes en plagen”, vervolgt Ruissen.

“Als Europees Parlement willen we dat kwekers en veredelaars voldoende tijd krijgen om hun investeringen terug te verdienen, zodat innovatiekracht en verdergaande veredeling ook voor deze specifieke gewassen optimaal behouden blijven in Europa”, benadrukt Schreijer-Pierik, die het belang van verlenging van het kwekersrecht in een vorige periode al aan de orde stelde in het Europees Parlement.

VVD‘er Jan Huitema laat via Twitter weten erg tevreden te zijn met het resultaat: “Goed voor innovatie, goed voor het verdienmodel en indirect ook goed voor het milieu!”

Beheer
WP Admin