AlgemeenNieuws

‘EU-landbouwbeleid rampzalig voor natuur’

Zeist – Vogelbescherming Nederland en BirdLife International vrezen een verdere achteruitgang van vogels op het platteland als het Europese landbouwbeleid niet snel wordt aangepast.

De organisaties reageren op een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Science, waarin onderzoekers concluderen dat de EU faalt in haar beloften tot vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Vogelbescherming Nederland stelt dat de grootste achteruitgang van biodiversiteit in Europa plaatsvindt plaats op het boerenland. De achteruitging zou zich manifesteren door een verminderde vogelstand. In Nederland daalde bijvoorbeeld de veldleeuwerik in drie decennia met meer dan 95 procent achteruit. De grutto, een weidevogel die sterk afhankelijk is van de Nederlandse graslanden, met zo’n 60 procent.

Binnen het GLB zou 30 procent van de subsidies voor boeren afhankelijk worden van drie ‘vergroeningsmaatregelen’: een percentage van het agrarisch areaal moet voor natuur bestemd worden, permanent grasland moet behouden blijven en de groei van monoculturen afgeremd. Volgens het Science-artikel zijn de vergroeningsmaatregelen zo afgezwakt dat intensivering van de landbouw doorzet.

“Met de auteurs van het Science artikel zijn wij van oordeel dat de vergroening van het Europees landbouwbeleid als mislukt moet worden beschouwd”, schrijft Vogelbescherming Nederland. In 2020 zal volgens hen onherroepelijk worden vastgesteld dat natuurdoelen niet zijn gehaald.  “Met nog zeven lange jaren te gaan tot 2020 is dat een dieptreurige conclusie.”

Beheer
WP Admin