Foto: Boerderij AlgemeenNieuws

EU-geld voor schoolmelk en -fruit ligt klaar

Nederland kan vanaf deze maand € 9 miljoen Europese ondersteuning voor schoolmelk en schoolfruit en -groente krijgen.

Het Europese programma voor schoolmelk en schoolgroenten en -fruit gaat officieel per 1 augustus van start. Voor de gehele Europese Unie is ongeveer € 250 miljoen beschikbaar: € 145 voor groenten en fruit en € 105 voor zuivel.

Frankrijk, Duitsland en Polen krijgen de grootste bijdragen. Respectievelijk € 35 miljoen, € 37 miljoen en € 26 miljoen. De verdeling van de gelden is gebaseerd op het aantal schoolgaande kinderen per lidstaat. Als lidstaten het toegekende bedrag niet opmaken, kan het aan andere lidstaten worden toegewezen.

Subsidie voor verse en verwerkte producten

Het Nederlandse bedrag is opgedeeld in € 7 miljoen voor groenten en fruit en € 2,4 miljoen voor melk. Het subsidieschema kan worden gebruikt voor het verstrekken van vers product maar ook voor verwerkte producten, zoals soepen, kaas of yoghurt. Lidstaten mogen de voorkeur geven aan lokale en regionale (biologische) producten.

Leveranciers kunnen van 21 tot en met 25 augustus 2017 een erkenning aanvragen bij RVO.nl voor de levering van schoolfruit en -groente in het schooljaar 2017-‘18.

Gezonde leefstijl promoten

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan zegt dat het nieuwe programma eenvoudiger is dan de voorgaande programma’s voor schoolfruit, -groenten en schoolmelk. Volgens hem kan het programma helpen een gezonde leefstijl te promoten.

Beheer
WP Admin