Federica Mogherini, de Italiaanse hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken.<br /><em>Foto: EPA</em> AlgemeenNieuws

EU en Mercosur in april om tafel

De EU en Mercosur wisselen in april voorstellen voor een vrijhandelsverdrag uit. Dat heeft de Italiaanse hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Federica Mogherini bekendgemaakt na een bezoek aan Argentinië. Een handelsdeal met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen heeft vrijwel zeker nadelige gevolgen voor de vleessector.

De EU en Mercosur onderhandelen op papier sinds 1999 met elkaar, maar steeds ketsten besprekingen af voordat concrete voorstellen werden uitgewisseld. Het protectionistische Argentinië werd lange tijd gezien als dwarsligger. De recent gekozen president van Argentinië, Mauricio Macri, wil echter van een handelsdeal een prioriteit maken.

Mogherini zegt dat de EU positief tegenover de veranderingen in Argentinië staat. Het land heeft de exportbelasting op onder meer soja en mais verlaagd. De Europese Investeringsbank gaat volgens de Italiaanse actief op zoek naar projecten voor het Argentijnse MKB, dat voor een groot deel uit agrarische bedrijven bestaat.

Vleeslobby fel tegen deal

De EU onderzoekt momenteel de animo onder haar lidstaten. De vleeslobby in Brussel is fel tegen een deal gekant. In Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay wordt veel goedkoper vlees geproduceerd, maar volgens hen ook volgens standaarden op het gebied van arbeid, milieu en dierenwelzijn die in de EU ontoelaatbaar zouden zijn.

Brazilië is thuisbasis van de grootste vleesproducent ter wereld, JBS, en een grote exporteur van kip, rundvlees en toenemend varkensvlees. Argentinië en Uruguay worden gerekend tot de grootste rundvleesproducenten ter wereld. De landen zijn ook grote exporteurs van soja en mais, maar hier wordt in Europa niet echt voor gevreesd.

Mercosur is de achtste grootste handelspartner. De EU is andersom de grootste investeerder.

Beheer
WP Admin