<em>Foto: Jan Willem Schouten</em> AlgemeenNieuws

EU en China in de clinch over vleesimporten

China klaagt over Europese importbeperkingen voor pluimveevlees. De WTO buigt zich nu over de zaak.

De Europese Unie heeft volgens China onterecht quota met een verlaagd importtarief vrijwel geheel vergeven aan Brazilië en Thailand. De EU stelt voor de vaststelling van de tariefquota uitgebreid te hebben onderhandeld met grote leveranciers, waar China nu eenmaal niet toe behoort. China is wel een groeiende leverancier van bepaalde kipdelen, maar in volume is het land geen grote exporteur zoals Brazilië, Thailand of de VS.

Rusland

China lijkt in zijn kritiek niet alleen te staan. Rusland is als geïnteresseerde partij bij de geschillenprocedure van de WTO betrokken. De Russische productie van vlees is de laatste jaren door forse investeringen van overheidswege gegroeid, en producenten willen de EU-markt op.

WTO kijkt naar sanitaire en fytosanitaire beperkingen

De EU heeft zelf het Chinese importbeleid recent aan de kaak gesteld bij een WTO-commissie die kijkt naar sanitaire en fytosanitaire beperkingen. Volgens de EU heeft China zonder goede gronden import vanuit hele landen verboden vanwege uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. China zou volgens WTO-afspraken haar beperkingen moeten opleggen op het niveau van provincies of regio’s.

China verdedigt zich door te benadrukken dat bepaalde varianten van vogelgriep nimmer in China zijn vastgesteld. Daarom neemt het naar eigen zeggen extra voorzorgsmaatregelen om het ‘overwaaien’ van de gevaarlijke dierziekte tegen te gaan.

Chinese grens dicht voor rundvlees, schapenvlees en genetisch materiaal

De EU ligt ook nog met China in de clinch over de Chinese onwil de import van rundvlees, schapenvlees en genetisch materiaal toe te staan. China verbood de import van deze producten in 2012 na de vondst van het Schmallenberg-virus, maar volgens de EU is de ziekte maar beperkt gevonden en allang onder controle.

Beheer
WP Admin