PluimveeNieuws

EU-eierimport en -export groeien beide

Brussel – De EU-landen hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar 11 procent meer eieren en eiproducten ingevoerd dan in dezelfde periode van 2014.

In hetzelfde tijdsbestek was de uitvoer van eieren en eiproducten 4 procent groter dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van DG Agri, onderdeel van de Europese Commissie.

Uitvoer lager dan in jaren voor 2014

De uitvoer is weliswaar hoger dan in de eerste vijf maanden van 2014, maar is lager dan in dezelfde periode in de jaren daarvoor. Vooral in 2010 en 2014 was de uitvoer tot en met mei met meer dan 17.000 ton fors hoger dan nu. Evenals voorgaande jaren zijn India, Argentinië en de VS de belangrijkste invoerlanden, gedrieën goed voor 85 procent van de EU-invoer. De import vanuit de VS zal waarschijnlijk het niveau van de laatste jaren niet halen, gezien de door de HPAI gedaalde leghennenstapel daar.

Top vier export

De export van eieren en eiproducten in de eerste vijf maanden is voor het tweede jaar op rij gestegen en gaat richting het niveau van 2012. De top vier is ongewijzigd: Japan, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en Angola, bij elkaar goed voor bijna twee derde van de EI-eierexport. De export naar de Verenigde Arabische Emiraten is meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste vijf maanden van vorig jaar en zit nu al zo goed als op het niveau van heel 2014. De export van eieren naar Rusland is met 75 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar.

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin