AlgemeenNieuws

EU blijft netto-importeur agro- en foodproducten

Brussel – De EU is in 2013 de grootste importeur en exporteur van agro- en foodproducten wereldwijd gebleven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Europese Commissie verstrekte aan persbureau Agra Europe. De EU exporteerde ongeveer evenveel als de VS. De exportwaarde van producten uit de EU nam in 2013 5,8 procent toe tot 120 miljard euro. De export van de VS daalde licht tot 115 miljard euro.

De EU bleef een netto-importeur van met name agrarische grondstoffen. De belangrijkste leverancier was Brazilië, goed voor 13 procent van de importen, gevolgd door de VS, Argentinië en China. De veevoerindustrie koopt soja en mais in met name Zuid-Amerika en de VS. Daarnaast importeert de EU veel fruit en noten, koffie, thee en kruiden. China levert met name groente, zoals champignons en knoflook.

De VS was goed voor 13 procent van de exporten van de EU en blijft daarmee de belangrijkste bestemming voor landbouwproducten uit de EU. Rusland volgt met een aandeel van 10 procent terwijl China goed was voor 6 procent. China nam daarmee voor het eerst de derde plaats over van Zwitserland. Deze week onderhandelen de VS en de EU in Brussel over een vrijhandelsverdrag, TTIP genoemd, dat de handel kan bevorderen. De VS heeft veel offensieve belangen in met name de export van agrarische grondstoffen.

In exportwaarde bestond 22 procent van de agro- en foodexporten van de EU uit frisdrank en alcoholische drank. De VS is onder meer een grote afnemer van Europese wijnen. Circa 15 procent betrof granen, 9 procent zuivelproducten en 8 procent vlees. Circa twee derde van de exporten betreft producten die gereed zijn voor consumptie en dus een hogere toegevoegde waarde hebben. Nederland voert met name veel cacao, groente en fruit, bloemen en kaas uit naar de VS, en is een grote importeur van Amerikaans fruit.

Beheer
WP Admin