AlgemeenNieuws

EU akkoord met Hedwigepolder

Brussel/Den Haag – De Europese Unie vindt een gedeeltelijke ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder acceptabel als Nederland daarnaast nog voldoende andere natuurgebieden schept. Dat hebben ingewijden in Brussel dinsdag gezegd.

Verantwoordelijk Europees Commissaris Janez Potocnik (Milieu) zal dit naar verwachting woensdag bekendmaken tijdens zijn bezoek aan Den Haag. Het gedeeltelijk onder water zetten van de polder is door Nederland zelf aangedragen als compromis.

Door afspraken met Vlaanderen is Den Haag eigenlijk verplicht de hele polder aan de natuur terug te geven als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Maar de regering had de Hedwigepolder het liefst helemaal droog willen houden en elders polders onder water willen zetten.

Een woordvoerder van staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw wilde dinsdag niet reageren op het bericht uit Brussel. Vrijdag schreef de staatssecretaris aan de Tweede Kamer dat hij het ”niet opportuun”’ vindt mededelingen te doen over zijn gesprekken met de Europese Commissie. Wel verwacht hij op korte termijn duidelijkheid te kunnen geven, zo liet hij de Kamer weten.

Een woordvoerster van Potocnik benadrukte dinsdagmiddag dat het overleg met Nederland nog loopt. Elk alternatief voor het niet geheel ontpolderen van de Hedwigepolder zal wetenschappelijk moeten worden bekeken voordat de commissie een standpunt kan innemen, zei ze.