Premium
Rogier van der Wal, lector Ethiek en Landbouw aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Foto: Dennis Wisse AlgemeenInterview

Lector Dronten: ‘Ethiek is niet soft’

Reacties

  1. Dat ethiek van belang is voor een dialoog kan ik niet ontkennen. Door ethiek op het landbouwonderwijs te gaan onderwijzen, zal de buitenwacht doen denken, dat de boeren inderdaad fout zaten bij hun acties en in hun argumentatie. Voor mij is het duidelijk dat de hele Nederlandse samenleving wel een goede scheut Ethiek en inlevingsvermogen kan gebruiken. Als alleen de boeren via deze nieuwe opleiding zich “keurig” gaan gedragen in de maatschappelijke discussie en de rest uit gaat van ZIJn gelijk. komen we als landbouwzelfs alds Nederland niet verder. ik zou deze lector willen voorstellen om zijn kennis door te geven aan onze Parlementatiers en haagse ambtenaren. Dan kan de discussie met het bedrijfsleven en met elkaar op een hoger plan komen en sneller tot resultaat leidden zonder schelden en hatelijke opmerkingen. Zou heel vervelend zijn voor de pers, geen botsende partijen meer die elkaar voor alles en nog wat uitmaken.

  2. We zijn al een twintigtal jaren uit nederland vertrokken en zien veranderingen in de nederlandse taal. Taal is niet statisch maar zeker onderhevig aan mode-woorden. In dit stuk ook erg veel van die woorden die tegenwoordig steeds opnieuw gebruikt worden. Actief luisteren- het goede gesprek- echte dialoog- delen/ verbinden- niet zenden maar luisteren, is de nieuwe taal. Vooral voor lieden die hun gelijk willen halen, vooral dat. En als het fout gaat hebben ze geen actief geheugen of herkennen ze zich niet in het geschetste beeld.
    Ethiek is zeker belangrijk tegenwoordig maar kan alleen gegeven worden door een neutraal iemand. Is Van der Wal neutraal? Wat haalt Dronten binnen en welke invloed geeft de school daarmee aan hun studenten?

Beheer
WP Admin