Pluimvee aan de slachtlijn bij Esbro in Wehl. - Foto: Michel Zoeter PluimveeNieuws

Esbro geeft prijzen voor antibioticavrije vleeskuikens

Pluimveeslachterij Esbro in Wehl (Gld.) reikt prijzen uit aan pluimveehouders die in 2021 een jaarlang antibioticavrije en salmonellavrije vleeskuikens hebben afgeleverd.

Deze zogenoemde Esbro Awards worden de komende weken uitgereikt aan 112 vleeskuikenhouders. Het gros van de Award-winnaars heeft langzaam groeiende kuikens.

De Esbro Award is een erkenning voor pluimveehouders die een jaar lang hebben uitgeblonken in kwaliteit. “Het is ook een stukje waardering voor hun vakmanschap en betrokkenheid”, aldus Willem Tel, Agri Manager bij Esbro. “We steken de pluimveehouders er ook een hart mee onder de riem.” Het is volgens Esbro een prachtige stimulans om kwaliteit en innovatie in de al toonaangevende Nederlandse pluimveehouderij naar een nog hoger niveau te tillen.

Drie prijswinnaars

Esbro heeft ook nog een competitief element toegevoegd en alle deelnemers ook op meerdere criteria beoordeeld. Dit zijn onder meer vangschade, uniformiteit en parameters uit de IKB-regelgeving, zoals vleugel-, poot- en borstbloedingen, brand- en mestplekken op de borst, mesthakken, voetzoollaesies en percentage afkeur.

Aan deze parameters zijn wegingsfactoren toegekend en daaruit is een rangschikking ontstaan. Wie de minste punten scoorde komt bovenaan. Dat is de familie Temminghoff in Vreden (Duitsland) met Gildehoen-kuikens. De tweede prijs is voor de familie Stamsnijder in Enter (Ov.) met Gildehoen-kuikens, de derde voor Maatschap de Boer in Ureterp (Fr.) met BLk 1 ster-kuikens.

Financiële beloning

Esbro heeft de Awards nu voor de derde keer uitgereikt. In 2019 kwamen 66 bedrijven ervoor in aanmerking, in 2020 waren het er 73. De pluimveeslachterij beloont pluimveehouders die 100% antibiotica- en salmonellavrije kuikens leveren ook financieel met een plusje op de uitbetalingsprijs.

Beheer
WP Admin