AlgemeenNieuws

‘Er komt uitval in de intensieve veehouderij, dat is onvermijdelijk’

Dierenarts Gerard van Eijden van Dierenartsen Animal Care Putten verwacht dat een langer aanhoudende hittegolf zeker zal leiden tot extra uitval in de intensieve veehouderij. Het enige slachtoffer van de hitte die Van Eijden tot nu toe heeft aangetroffen, is een schaap. De hitte was de druppel voor het dier dat ook andere fysieke problemen had.

“Op dit moment heb ik nog geen signalen dat er problemen zijn met de hitte, maar dat komt ook omdat er in de stallen nu nog wat koelte hangt. Maar die net wat koelere lucht zal snel verdwenen zijn als de hitteperiode lang aanhoudt.”

Van Eijden adviseert veehouders wel zo snel mogelijk alle denkbare maatregelen te nemen. “Zorg als het even kan voor luchtverplaatsing, zet alle steunventilatoren aan en gebruik vernevelingsinstallaties om te koelen.” Daarnaast is het volgens Van Eijden heel belangrijk om nu zoveel mogelijk rust in de stal te houden en de voermomenten eventueel te verschuiven. “Voer op die momenten dat de spijsvertering niet plaatsvindt tijdens de warmste uren van de dag. Dus zo vroeg en zo laat mogelijk.”

De Puttense dierenarts kan niet aangeven hoe lang een hitteperiode mag duren zonder slachtoffers onder varkens en pluimvee te maken. Dat is afhankelijk van vele factoren. “Dat is sterk afhankelijk van de manier waarop de dieren gehouden worden, daar is geen algemene regel voor te geven.”

Voor hem is in ieder geval duidelijk dat temperaturen ver boven de dertig graden absoluut zullen leiden tot uitval van dieren. “In eerste instantie zal de pluimveehouderij het slachtoffer kunnen worden van aanhoudende droogte. Dat is onvermijdelijk. Ik denk vooral aan pluimvee als zware kalkoenen en kippen. Die dieren leveren ook zonder extreme warmte al een topprestatie, voor hen zou het wel eens te veel kunnen worden.”

Maar ook de varkenshouderij gaat een lastige tijd tegemoet bij aanhoudend hoge temperaturen, verwacht Van Eijden. “Ook zware varkens zullen het erg lastig krijgen als ze lang aan deze hitte worden blootgesteld.