Engelse boerenbond zet piketpalen uit na Brexit - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Engelse boerenbond zet piketpalen uit na Brexit

De Engelse National Farmers Union (NFU) heeft 7 uitgangspunten geformuleerd voor het toekomstige landbouwbeleid nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten. De bond gaat die principes nu voorleggen aan de 55.000 leden in de grootste inspraakronde die ze ooit heeft gehouden.

De Engelse boerenorganisatie wil in de eerste plaats dat Groot-Brittannië na Brexit de best mogelijke toegang houdt tot de markten elders in Europa. Daarnaast moeten ook de bestaande handelsovereenkomsten met ruim 50 landen buiten de EU ongewijzigd van kracht blijven. De bond wil ook dat er een verbod komt op de invoer van producten waarvoor lagere eisen hebben gegolden dan in Groot-Brittannië zelf. Verder moeten studenten uit de hele wereld de mogelijkheid houden of krijgen om in de Britse landbouw te werken, bijvoorbeeld als seizoenskracht.

NFU: steun aan boeren moet op hetzelfde niveau blijven

Pas als punt 5 komt de NFU met de eis dat de steun aan de boeren op hetzelfde niveau moet blijven als wat boeren elders in de EU ontvangen. Daarbij dient er ook een programma te komen voor de ontwikkeling van het platteland dat specifiek gericht moet zijn op het versterken van de concurrentiekracht. Tenslotte vraagt de NFU om regelgeving die proportioneel is en die is gebaseerd op wetenschappelijke informatie.

“De regering mag niet voorbijgaan aan het economische belang van de landbouw die de grondsteen vormt voor de voedings- en drankenindustrie van €125 miljard”, zegt NFU-voorzitter Meurig Raymond. “Er zijn veel onzekerheden voor de landbouw, zoals handelsovereenkomsten, arbeid, financiële steun, wetgeving. De NFU is vastberaden de sector leiderschap te bieden. We gaan nu al onze leden in alle sectoren raadplegen om ervoor te zorgen dat hun stem wordt gehoord.”

Beheer
WP Admin