Engelse boer komt massaal af op inspraakronde Brexit - Foto: NFU AlgemeenNieuws

Engelse boer komt massaal af op inspraakronde Brexit

De informatie- en inspraakbijeenkomsten die de Britse National Farmers Union (NFU) organiseert over Brexit, trekken veel belangstelling van boeren.

Tientallen boeren en tuinders besteden ondanks de drukke oogsttijd enkele uren van hun tijd aan de komende uittreding van hun land uit de EU én vooral aan wat er bij het dan volgende nationale landbouwbeleid voorop moet staan.

Met maar liefst 49 bijeenkomsten door heel Groot-Brittannië is dit de grootste consultatieronde die de NFU in haar 108-jarige bestaan heeft gehouden. De opkomst is groot en de discussies zijn levendig. De inspraakronde past ook in de vele aandacht die de Engelse boerenbond besteedt aan Brexit.

Wensen en eisen voor nieuw landbouwbeleid

Zelfs al voor het referendum onderzocht Wageningen UR in opdracht van de NFU diepgaand de financiële en economische gevolgen van een Brexit. Direct na het referendum én de regeringswisseling bestookte de bond de nieuwe bewindslieden met zijn wensen en eisen voor een nieuw landbouwbeleid.

‘Boer moet nu stem laten horen in Londen’

Met de inspraakbijeenkomsten, die 3 weken duren, wil de NFU de meningen van de leden analyseren om daarmee de volgende overlegronden in te gaan. De bijeenkomsten worden geleid door één van de bestuurders. Zo stelde vice-voorzitter Minette Batters in Exeter: “De landbouw dreigt alleen maar een onderdeeltje bij komende handelsonderhandelingen te worden als we als boeren niet harder onze stem laten horen in Londen. Het beleid wordt straks daar gemaakt, niet meer in Brussel. De sector is meer dan €200 miljard waard voor de economie, dat is dubbel zoveel als de auto-industrie of de luchtvaart.”

Met de inspraakbijeenkomsten wil de NFU de meningen van de leden analyseren om daarmee de overlegronde met Londen in te gaan.

Foto: NFU

Bij een andere meeting in Preston gooide voorzitter Meurig Raymond het op de patriottische toer: “Zowel het publiek als de supermarkten steunen de eigen Britse boeren en tuinders. Nu is het aan de regering om dat te vertalen in een nationaal beleid dat de landbouw daadwerkelijk steunt en helpt. Als dat niet het geval is, dan is er straks in dit land geen landbouw meer over.”

NFU optimistisch over handelsakkoord met EU

De NFU is overigens nog steeds optimistisch dat Groot-Brittannië via een handelsakkoord vrij toegang zal houden tot de markt in de rest van de EU. Hoofd beleidszaken Phil Bicknell: “Maar tegenover tariefvrije toegang staat dan wel dat we ook de wet- en regelgeving en het vrije verkeer van personen moeten accepteren.’’

Beheer
WP Admin