Premium
Door extra aandacht aan het geboorteproces te schenken liggen ook de kleinere biggen aan de uier en hebben hierdoor een grotere overlevingskans. - Foto's: Henk Riswick VarkensAchtergrond

Energieboost vergroot overlevingskans lichte biggen

Reacties

  1. Ik denk dat een ieder voor zich uit moet zoeken hoeveel energie te steken in hele lichte biggen. Voor een vermeerderaar is iedere big er een. Voor diegene die alle geproduceerde biggen zelf afmesten stel ik voor om die lichte biggen te indentificeren zodat te zien is hoe ze meekomen met de groep biggen van een normaal geboorte gewicht.

  2. Een werpmatje/doek achter de zeug leggen kan ook helpen om de biggen vlotter droog te krijgen. Voor het werpen de zeug afleidingsmateriaal verstrekken (hooi) zorgt ervoor dat de zeug ontspannender het geboorteproces in gaat en het allemaal vlotter verloopt wat ook zorgt voor een betere bigoverleving. ‘Verkleumde’ biggen een dextrose oplossing verstrekken (in de bek laten lopen met een klein spuitje van bijv 5cc) helpt beter dan een melk/biest vervangend product verstrekken als energieboost. De energieboost is bedoeld om glycogeenreserves aan te vullen zodat de big zelfstandig aan het uier kan drinken. Moeder eigen biest en zeugenmelk moeten het streven zijn, splitsuckling kan hierin ondersteunen. Ook belangrijk; zorg ervoor/controleer dat het lactovoer de standaardkwaliteit haalt en doet wat het moet doen, het ondersteunen van de melkgift.

Beheer
WP Admin