Foto: Hans Prinsen BoerenlevenAchtergrond

Elfstedentocht als jaarlijks uitje met Fordson Dexta

Jan ter Haar kocht 25 jaar geleden een Fordson Dexta uit 1958. Hij knapte de trekker helemaal op en rijdt er sindsdien toertochten mee.

Jan ter Haar (56) is als zzp’er werkzaam in de weg- en waterbouw. Ter Haar woont in Neede (Gld.). Hij is boerenzoon. “Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf. Mijn broer heeft het bedrijf overgenomen”, aldus Ter Haar. Zijn vader had vroeger een Ford 2000 uit 1965. “Ik heb de liefde voor Ford met de paplepel ingegoten gekregen.” Ter Haar is ook in het bezit van een Volvo BM 700. “Daar ben ik ook heel wijs mee. Ik had een zwak voor die trekker.” - Foto's: Hans Prinsen

Jan ter Haar (56) is als zzp’er werkzaam in de weg- en waterbouw. Ter Haar woont in Neede (Gld.). Hij is boerenzoon. “Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf. Mijn broer heeft het bedrijf overgenomen”, aldus Ter Haar. Zijn vader had vroeger een Ford 2000 uit 1965. “Ik heb de liefde voor Ford met de paplepel ingegoten gekregen.” Ter Haar is ook in het bezit van een Volvo BM 700. “Daar ben ik ook heel wijs mee. Ik had een zwak voor die trekker.” – Foto’s: Hans Prinsen

“Mijn hart is blauw, zo zeg ik weleens gekscherend. Ik ben met Ford opgegroeid. Ik vind het prachtige trekkers. Ik verzamel miniatuurtrekkers van Ford. Daar ben ik als klein jongetje van zes jaar mee begonnen. Inmiddels heb ik er meer dan 500. Vroeger moest je veel moeite doen om een mooie miniatuurtrekker op de kop te tikken. Soms gingen daar hele briefwisselingen aan vooraf. Later ging ik vaak naar beurzen. Tegenwoordig kun je via internet overal terecht.

“Mijn hart is blauw, zo zeg ik weleens gekscherend. Ik ben met Ford opgegroeid", aldus Jan ter Haar.

“Mijn hart is blauw, zo zeg ik weleens gekscherend. Ik ben met Ford opgegroeid”, aldus Jan ter Haar.

Voor 750 gulden kon ik hem meenemen

Fordson Dexta

Onze buurman had vroeger een Fordson Dexta. Het geluid van die trekker is me altijd bijgebleven. Ik herken die trekker uit duizenden. Een jaar of 25 geleden zag ik zo’n Fordson Dexta bij een mechanisatiebedrijf langs de weg staan. Er was niet veel meer van de trekker over. Hij was ‘containerrijp’, zoals ik dat noem. Toch wilde ik de trekker hebben. Het was een exemplaar uit 1958. Voor 750 gulden kon ik hem meenemen.

De trekker was motorisch nog goed. Op mechanisch gebied mankeerde er van alles aan. In een paar maanden tijd heb ik de trekker helemaal opgeknapt, zoveel mogelijk in originele staat. Dat heeft me meer dan 2.000 gulden gekost. Ik zoek nog naar een oppikhaak. Daar loop ik vanzelf nog wel eens tegenaan.

Ter Haar is ook in het bezit van een Volvo BM 700.

Ter Haar is ook in het bezit van een Volvo BM 700.

Elfstedentocht met oude trekkers

De Fordson Dexta is een handig hobbytrekkertje. Het is een 3-cilinder, met 35 pk. Samen met m’n neef Erik Brunshorst – die een Ford 5000 heeft – doe ik ieder jaar mee aan de Elfstedentocht. Dat is voor ons echt een uitje. Stiekem hoop ik nog eens een Ford 8000 aan te schaffen en op te knappen. Dat is voor mij echt de crème de la crème onder de Ford-trekkers.”

"Ik verzamel miniatuurtrekkers van Ford. Daar ben ik als klein jongetje van 6 mee begonnen. Inmiddels heb ik er meer dan 500."

“Ik verzamel miniatuurtrekkers van Ford. Daar ben ik als klein jongetje van 6 mee begonnen. Inmiddels heb ik er meer dan 500.”

Beheer
WP Admin