Foto: Marcel Kistemaker AlgemeenNieuws

Elektrakeuring verplicht in stallen

Verzekeraar Interpolis stelt veehouders verplicht om elke 5 jaar de elektrische apparatuur in de stal te laten keuren.

Deze voorwaarde wordt per 1 januari 2018 opgenomen in de brandverzekeringspolis.

Boeren die zich niet aan de keuringsplicht houden, kunnen geen schade claimen

Bewustwording brandgevaar

Een woordvoerder laat weten dat deze keuze is gemaakt om boeren bewust te maken van het risico op brand. Op deze manier blijft een brandverzekering betaalbaar voor verzekeraar en boer, betoogt de zegsman. Boeren die zich niet aan de keuringsplicht houden, kunnen geen schade claimen.

De keuring is alleen van toepassing op potentieel brandgevaarlijke onderdelen, volgens de eisen van de Nederlandse Technische Afspraken (NTA) 8220. Dit type keuring is volledig gericht op de brandrisico’s bij elektra.

Univé

Verzekeraar Univé zegt vooraf de installaties bij veehouders te controleren en aan de hand daarvan eventueel aanvullende preventiemaatregelen te stellen. Deze maatregelen worden vervolgens vermeld op de polis.

Delta Lloyd

Delta Lloyd pakt het tot nog toe anders aan: zij hanteren hun eigen keuringsmethode. Deze is breder dan het beperken van brandgevaar. Een woordvoerder verwacht wel dat deze keuring binnenkort zal overgaan in de NTA 8220. De keuringen van Delta Lloyd worden door de verzekeringsmaatschappij erkende bedrijven uitgevoerd.

Beheer
WP Admin