AlgemeenNieuws

Elanco koopt Novartis Animal Health

Indianapolis – Elanco, een divisie van farmaceutisch concern Eli Lilly, heeft de overname van het Zwitserse Novartis Animal Health afgerond. Met de overname is bij benadering $5,4 miljard (€4,5 miljard) gemoeid. Elanco zegt door de overname in de markt voor diergezondheidsproducten wereldwijd leidend te worden.

Het bedrijf concurreert onder meer met Zoetis en Merck Animal Health. Elanco zegt dat zijn  productportefeuille door de overname groeit. Tevens vergroot het concern door de deal zijn wereldwijde aanwezigheid vergroot en krijgt de onderneming naar eigen zeggen meer slagkracht op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. De omzet van Elanco komt bovendien meer in balans wat betreft producten voor huisdieren en landbouwdieren. Hierdoor neemt de kans op plotselinge omzetschommelingen enigszins af.

Elanco kocht eerder in 2014 het Duitse Lohmann Animal Health (omzet 2013: €256 miljoen), een belangrijke producent van pluimveevaccins en voeradditieven. Elanco, een bedrijf uit de Amerikaanse staat Indiana, kwam nog exclusief de overnames in 2013 uit op een omzet van $1,1 miljard (€924 miljoen), ongeveer evenveel als destijds Novartis Animal Health. Zoetis, de verzelfstandiging van Pfizer Animal Health, was in 2013 goed voor $4,6 miljard omzet.

Door de overname wordt Elanco eigenaar van zeventien fabrieken en veertien onderzoeksfaciliteiten. Het bedrijf biedt door de deal een breed assortiment diergezondheidsproducten aan, waaronder vaccins, antiparisitaire middelen, antimicrobiële middelen en enzymen. Het zegt de komende jaren fors te willen investeren in innovatie. Elanco start meer dan honderd projecten op ter verbetering van diergezondheid, dierenwelzijn en het verminderen van druk op het milieu door vee.

Eli Lilly behoort tot de grootste farmaceutische concerns wereldwijd. In 2013 boekte het bedrijf een omzet van $23 miljard (€19 miljard).

Beheer
WP Admin