Eis 2 jaar cel voor fraude met babymelkpoeder AlgemeenNieuws

Eis 2 jaar cel voor fraude met babymelkpoeder

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot twee jaar geëist tegen vier verdachten voor etikettenfraude bij babymelkpoeder.

Tegen de twee hoofdverdachten werd 24 maanden cel geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De overige twee verdachten hoorden 16 maanden cel, waarvan eveneens 6 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

Vervalste etiketten op blikken babyvoeding

De zaak kwam aan het licht toen midden vorig jaar een handelaar vervalste etiketten op metalen blikken babyvoeding ontdekte. Volgens de nagemaakte etiketten zouden de blikken Nutrilon Pepti 2 bevatten, een dieetvoeding voor baby’s met een koemelkallergie. In werkelijkheid zat er Nenatal in de blikken, een babyvoeding die wel degelijk melkeiwitten bevat. Als kinderen met een koemelkallergie deze melk drinken, kunnen ze een ernstige allergische reactie krijgen.

Uit het onderzoek bleek dat de vier verdachten de blikken vanaf begin april tot eind juni 2015 rechtstreeks verkochten aan handelaren die de voeding naar China exporteren en aanboden op Marktplaats. Er is van 175 blikken komen vast te staan dat zij op de markt zijn aangeboden.

Gezondheid baby’s in gevaar gebracht

Justitie kwam tot deze strafeis omdat het de vier verdachten – in de leeftijd van 20 tot 25 jaar – bijzonder kwalijk neemt dat ze de gezondheid van baby’s in gevaar hebben gebracht. “Op dit soort feiten kan slechts met een gevangenisstraf worden gereageerd.”, stelt de officier. Het Openbaar Ministerie heeft ook bij de eis betrokken dat de verdachten de goede naam van de fabrikant, Nutricia, hebben geschaad. Over 2 weken doet de rechtbank uitspraak.

Beheer
WP Admin